Salata Poienita cu ciuperci, de post

de RODIMUR in Salate, 25 Noi 2019 | 4902 vizualizari

 

Am văzut, în urmă cu vreo doi ani, pe acest site o ”Poieniță cu ciuperci” făcută de Michelle. Și pentru că mi-a plăcut mult cum arăta, m-am gândit să fac această rețetă de salată, de post, așa cum este binevenită acum, pe orice masă. Este o salată foarte bună și sănătoasă. În plus, cu aspectul ei înfrumusețează chiar și o masă festivă...

 

INGREDIENTE

  • 4 cartofi roz, medii
  • 1/2 țelină mare
  • 2 morcovi mari
  • 1 ceapă roșie mică
  • 4-6 codițe de ceapă verde
  • 250-300 grame de ciupercuțe conservate, întregi
  • sare
  • piper
  • Pentru dressing:
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1-2 lingurițe de oțet balsamic
  • 1/4 linguriță de sare extrafină
  • 1/2 linguriță de zahăr tos
  • Pentru maioneza de cartofi:
  • 1 cartof fiert
  • 1 linguriță încărcată de muștar clasic
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • sare
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata Poienita cu ciuperci, de post:

Se spală cartofii și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți, se lasă să se răcorească și se decojesc.

Se curăță morcovii și țelina, după care se pun la fiert în apă cu sare. Când legumele sunt fierte, se strecoară de apă și se lasă să se răcorească.

Ciupercuțele se scot din borcan, se strecoară, se clătesc în mai multe ape și apoi se lasă să se scurgă.

Se curăță ceapa roșie, se spală și se taie. Se spală codițele de ceapă verde și se taie rondele.

Se prepară dressing-ul, mixând până la dizolvarea zahărului tos.

Morcovii fierți și țelina se dau prin răzătoarea mare, se amestecă bine, se adaugă dressing-ul și după omogenizare se lasă 7-8 minute să se pătrundă, după care se pun pe un platou rotund și se nivelează.

Un cartof fiert se mixează fin pentru maioneză. Se adaugă muștarul, apoi: uleiul, zeama de lămâie, sarea și piperul și se mixează până la uniformizare. În această maioneză (mai groasă, decât cea cunoscută) se adaugă ceilalți cartofi fierți, răzuiți pe răzătoarea mare și ceapa roșie tăiată mărunt. Se condimentează cu sare și pier și se omogenizează compoziția.

Se amestecă pentru omogenizare, iar apoi compoziția se pune sub forma unui al doilea strat peste cel de morcovi și țelină. Se netezește/nivelează și se presară deasupra rondele din codițe de ceapă.

Deasupra celor două straturi de salată se aranjează ciupercuțele și se mai adaugă frunze de pătrunjel, de jur împrejurul lor.

Se poate servi imediat.

TIPS-URI

1

Folosiți cartofi roz care nu se sfărâmă ușor, dar se vor răzui frumos. Pentru maioneza de cartofi, se poate folosi un cartof alb, care este ”făinos”.

2

Folosiți ceapă roșie pentru că este mai puțin iute decât cea galbenă.

3

Scoateți morcovii și țelina din apă, imediat ce au fiert, ca să nu fie apoși.

4

Atât dressing-ul, cât și maioneza de cartofi au rolul de lianți pentru legumele care vor fi puse sub formă de straturi în salată. De aceea, prin compoziția lor, ele vor aduce și aportul condimentar necesar unei salate gustoase.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata Poienita cu ciuperci, de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu morcovi și nuci - Deliciu aromat și pufos

pe 10.04 la 18:06

Pască fără aluat - Rețeta simplă și delicioasă pentru Paște

pe 10.04 la 10:56

Friptură de pui cu leurdă - Rețeta gustoasă și ușor de făcut

pe 09.04 la 08:39

Chec aperitiv - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 09.04 la 08:34

TOP
utilizatori

Valclaudia

1200 puncte

oanapl

1155 puncte

Rocsi

248 puncte

Gherca Daniela

205 puncte

mena29

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta simpla, clasica de salata orientala cu masline