Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Orez brun cu legume si ciuperci
Postat de: CameliaComan in Mancaruri de postCuratam ceapa si morcovii. Taiem ceapa foarte marunt, iar morcovii ii dam pe razatoare. Intr-o oala mare punem o lingura de ulei. Adaugam legumele (ceapa si morcovii) si le calim putin....Citeste continuarea
Legume cu pui garam-masala
Postat de: amalia01 in PuiPulpele le speli si le presari cu amestecul de condimente, apoi le asezi intr-un vas termorezistent si adaugi 200 ml apa. Acoperi cu hartie pentru copt ( eu nu folosesc niciodata folia din...Citeste continuarea
Desert mucenici muntenesti
Postat de: UrsanMihaela in DulciuriSe pune apa cu putina sare la fiert. Cand da in clocot, se adauga zaharul, dupa gust si mai clocoteste un clocot, doua, pe urma se adauga covrigeii vanilati. Dupa ce se...Citeste continuarea
Desert tort Sofia cu frisca si...
Postat de: momo121 in TorturiPentru blat: Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem si uleiul, impreuna cu putina...Citeste continuarea
Ciorba de pui cu legume
Postat de: vasimur in CiorbeCurățarea și „tranșarea” puiului: Se curăță puiul și se spală foarte bine în apă caldă. Se îndepărtează pulpele și pieptul și se pun la scurs într-o...Citeste continuarea
Burger de somon
Postat de: cristina1985 in SomonSe indeparteaza pielea de pe carnea de somon. Se scot oasele si se taie in cubulete mici. Se pune sare, piper, cativa stropi de lamaie,1 ou si painea (cat doua degete) inmuiata in apa si...Citeste continuarea
Cartofi taranesti cu carne tocata
Postat de: cristeena20 in Mancaruri cu carneCartofii se curata si se taie felii subtiri si nu prea mari. Carnea o calim in alt vas: punem ulei de masline cu ceapa tocata marunt la calit, adaugam usturoiul si apoi carnea-calim bine,...Citeste continuarea
Desert mucenici moldovenesti - de post
Postat de: Constelatialeu in DulciuriIntr-un castron cernem faina, adaugam zaharul si drojdia maruntita. Incalzim nectarul de piersici, sa fie caldut, nu fierbinte. Turnam putin cate putin nectarul caldut si incepem sa amestecam,...Citeste continuarea
Desert chec cu afine si merisoare
Postat de: sufletista in PrajituriUntul la temperatura camerei (moale) il mixam cu zaharul pana ce se topeste zaharul. Adaugam ouale, mixand bine dupa fiecare. Adaugam 50 ml iaurt amestecat cu zeama de lamaie, esenta de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu afine
Postat de: sufletista in PrajituriBatem albusul cu un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile mixand dupa fiecare.. Adaugam uleiul, coaja de...Citeste continuarea
Ciorba de peste
Postat de: sufletista in PesteCapurile de peste le spalam si le saram cateva ore inainte. Intr-o oala se pune apa la fiert (cca 5l). Intre timp curatam, spalam, tocam marunt legumele si punem in apa care fierbe,...Citeste continuarea
Mucenici moldovenesti - de post
Postat de: mirela0911 in DulciuriDin aceasta cantitate mi-au iesit in total 18 mucenici din care 10 simpli si 8 impletiti. Se pregateste mai intai maiaua. Se incalzeste usor 150 ml apa, apoi se adauga 1 lgt zahar, 2 lg faina...Citeste continuarea
Muschi de porc si cartofi la cuptor...
Postat de: Cristina82 in PorcAsezam slanina intr-o tava rotunda, pe marginile tavei, muschiul il taiem felii si il asezam pe centrul tavei. Condimentam muschiul si slanina cu piper si cimbru. Cartofii ii curatam, ii...Citeste continuarea
Mucenici/ sfintisori moldovenesti,...
Postat de: Ina in DulciuriIncalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua...Citeste continuarea
Ciorba de perisoare din piept de...
Postat de: Cristina82 in Supe/CiorbePunem la fiert apa intr-o oala incapatoare. Curatam si spalam foarte bine ceapa, morcovul si pastarnacul, apoi le punem la fiert impreuna cu apa. In timp ce fierbe apa si legumele preparam...Citeste continuarea
Sfintisori moldovenesti impletiti,...
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și...Citeste continuarea
Desert negresa Oana
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm folosit o tava cu dimensiunile de 22/32 cm tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron incapator am pus dulceata de visine, zaharul si apa minerala si am amestecat pana ce zaharul este...Citeste continuarea
Desert prajitura desteapta cu vanilie
Postat de: Oana in PrajituriMixeaza galbenusurile cu zaharul pudra pus treptat, pana se albesc si isi dubleaza volumul Adauga vanilia si coaja de lamaie Pune treptat...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu ciocolata si...
Postat de: mirela0911 in TorturiAm folosit pentru acest cheesecake un borcan mic cu visine puse pe iarna la borcan, pt prajituri. Am pus visinele la scurs iar siropul rezultat l-am folosit pentru jeleu. Se pune untul la topit...Citeste continuarea
Desert prajitura Tosca dietetica
Postat de: deyutzky in PrajituriPregatim crema: Punem intr-o craticioara galbenusurile cu indulcitorul si le amestecam bine cu un tel. Adaugam amidonul, apoi treptat laptele si amestecam bine cu telul pana la...Citeste continuarea
Cartofi la tigaie si ardei murați,...
Postat de: vasimur in Mancaruri de postSe curăță și se spală bine cartofii, se taie bucăți nu prea mari și se pun la fiert, în apa fierbinte, în care am pus și puțină sare. Cartofii se lasă la fiert până...Citeste continuarea
Desert cupcakes cu crema de lamaie...
Postat de: CameliaComan in PrajituriMixam ouale cu zaharul pana se deschid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam o lingurita de esenta de lamaie si un plic de zahar vanilat. Mixam. Intr-un bol amestecam faina cu cacaoa iar...Citeste continuarea
Desert strudele cu branza, stafide...
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriBranza cu ouale si zaharul le puneti intr-un bol, le mixati bine. Adaugati smantana, faina, vanilia si mai mixati 1 minut. Piersicile scurse de sirop le taiati cubulete. Le adaugati in branza,...Citeste continuarea
Salata de vinete si ardei capia
Postat de: RODIMUR in SalateLegumele se scot de cu seară din congelator și se lasă să se dezghețe peste noapte, în strecurători, pentru ca zeama produsă prin dezghețare să se scurgă. Vânăta se...Citeste continuarea
Carnati in sos de ceapa si ardei
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneIntr-o tigaie prajim carnati in uleiul de masline, pe ambele parti. Scoatem carnatii intr-o tava care o vom acoperi. Intr-o cratita/ceaun adaugam uleiul in care am prajit carnati, ceapa tocata...Citeste continuarea
Desert cornulete
Postat de: trifadalia in DulciuriIntr-un castron cernem faina, apoi adaugam untura si o faramitam bine. Apoi adaugam laptele caldut in care am pus drojdia la inmuiat putin, zaharul, smantana, ouale si amestecam bine pana obtinem...Citeste continuarea
Desert tort Raffaello
Postat de: sufletista in TorturiBlat- Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile mixand bine dupa fiecare, incorporam si uleiul in fir...Citeste continuarea
Ciorba de porc cu legume
Postat de: mirela0911 in CiorbeMai intai se spala carnea, apoi se opareste pentru cateva minute. Se scoate din apa, se clateste si se taie in bucatele potrivite. Intre timp se pune apa la fiert intr-o oala de 5 litri. Cand...Citeste continuarea
Desert briose mucenici
Postat de: RuxyRux in DulciuriSe amesteca intr-un vas faina, praful de sare, zaharul, drojdia uscata. Intr-un ibric larg se pune laptele se incalzeste usor, se amesteca cu untul, se topeste usor, si cu galbenusurile, ,...Citeste continuarea
Snitel de pui
Postat de: CameliaComan in PuiPentru inceput trebuie spalam carnea de pui, apoi o uscam bine cu hartie de bucatarie. Batem carnea cu un ciocan de snitele. Intr-o farfurie adanca batem cele 6 oua cu putina sare si piper....Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu afumatura si...
Postat de: Valclaudia in CiorbeSpalam afumatura in apa rece si o taiem bucati. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se pune in oala impreuna cu uleiul si se lasa la sotat la foc mic. Ardeiul se spala, se...Citeste continuarea
Piure de cartofi cu lapte de migdale
Postat de: CameliaComan in Mancaruri de legumePunem intr-o oala, apa la fiert. Adaugam si o lingurita de sare. Curatam bine cartofii, apoi ii spalam. Cand apa a inceput sa clocoteasca, adaugam cartofii taiati cuburi. Ii lasam la fiert...Citeste continuarea
Desert cornuri pufoase cu unt si...
Postat de: Valclaudia in DulciuriDrojdia se zdrobeste intre degete intr-un castron incapator, adaugam sarea si zaharul. Amestecam pana lichefiem drojdia. Adaugam laptele caldut, albusul de ou, apoi faina si framantam un aluat...Citeste continuarea
Salata de post, din cuscus cu rodie
Postat de: RODIMUR in SalateCușcușul se pune în bolul în care va fi preparat și se adaugă apa fierbinte (și fiartă în prealabil). Se acoperă bolul cu un capac și se lasă timp de 5 minute, ca să se...Citeste continuarea
Pui pe pat de sare cu legume si sos...
Postat de: trifadalia in PuiSe pune un strat gros de sare pe tava ( cam de un deget grosime), se condimenteaza puiul cu sare si piper. Legumele se curata, se spala si se condimenteaza dupa care se pun intr-o punga pentru...Citeste continuarea
Ardei capia la borcan
Postat de: trifadalia in BulionSe coc ardeii capia pe plita. Se lasa la racit cu sare si se curata. Se macina ardeii curatati si gogosarii. Se pune uleiul la incins si se toarna peste el ardeii macinati imreuna cu gogosarii....Citeste continuarea
Pui cu ciuperci in sos
Postat de: katty in PuiSpalam pulpele si le taiem in bucati mai mici. Punem carnea in uleiul incins si amestecam pana se albeste bine pe toate partile. Adaugam ceapa tocata fin, un praf de sare si acoperim cu un capac....Citeste continuarea
Ciorba de gaina cu varza
Postat de: katty in CiorbeCuratam carnea bine, o spalam si o punem la fiert intr-o oala cu apa rece. Spumam de cate ori este nevoie pana se obtine o zeama limpede si carnea este fiarta de jumatate. Adaugam morcovul taiat...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postCeapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ceapa verde se curata, se spala si se toaca marunt atat partea alba, cat si partea verde. Ciupercile se curata, se spala foarte bine de pamant si...Citeste continuarea
Aperitiv tapas cu jambon
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriIntr-un castron adaugam rosiile pisate (tocate marunt) fara pielita, usturoiul zdrobit, ulei de masline, sare, piper; amestecam bine si dam deoparte pana ce prajim feliile de paine. Intr-un bol...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu cartofi si altele
Postat de: Constelatialeu in Aperitive / GarnituriMai intai punem la fiert cartofii in coaja. Ii lasam sa se raceasca apoi ii curatam si ii taiem cubulete mici. Intr-un castron punem branza rasa pe razatoarea mare, ouale si smantana, presaram...Citeste continuarea
Spaghete cu caracatita si creveti
Postat de: Ksenya in Fructe de marePreparam sosul. Punem uleiul intr-o tigaie inalta si incapatoare, adaugam usturoiul zdrobit cu lama cutitului. Cand s-a aramit putin, scoatem si-l aruncam. Adaugam ceapa...Citeste continuarea
Salata de post cu telina, avocado...
Postat de: RODIMUR in SalateMai întâi se pregătește avocado. Se spală, se șterge, se taie în două bucăți, pe lung, după care i se scoate sâmburele, se curăță de coajă, se taie cubulețe...Citeste continuarea
Desert cozonac cu Fanta, de post
Postat de: Constelatialeu in DulciuriAluatul de cozonac : Intr-un castron cernem faina, adaugam zaharul sarea si drojdia uscata. Punem la incalzit suscul fanta, sa fie caldut nu fierbinte, apoi il turnam in castron peste amestecul de...Citeste continuarea
Vinete impanate - Imambaialdi
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postVinetele se curata de coaja din loc in loc. Unde s-a luat coaja, se taie cu cutitul, fara sa ajungem pe partea cealalta. Se pune apa la fiert cu putina sare si in momentul cand fierbe, adaugam...Citeste continuarea
Ciorba de porc
Postat de: eumimi in CiorbeTaiem ceapa julienne si morcovul rondele sau cuburi. Le punem la fiert, iar dupa 10 minute, adaugam carnea taiata cuburi potrivite. Lasam 20-25 de minute la fiert, dupa care adaugam cartofii...Citeste continuarea
Orez integral cu ardei si verdeturi
Postat de: cristeena20 in Mancaruri de postRecomand sa puneti orezul integral la inmuiat cu cateva ore inainte de a-l gati. Ca sa se fiarba in timp decent :D eu il fac in cucta Am tocat marunt ceapa si am razuit morcovul marunt...Citeste continuarea
Desert tort de ciocolata
Postat de: ancutsa in TorturiPentru blat: se amestecă untul sau margarina cu zahărul, se adaugă treptat ouăle, un praf de sare, laptele, făina şi praful de copt, omogenizand. Se obţine o compoziţie...Citeste continuarea
Supa de legume cu doua tipuri de...
Postat de: cristeena20 in SupePregatim legumele: curatam legumele si le taiem bucati potrivite-cum este supa-crema nu e nevoie sa taiem legumele foarte marunt. In oala punem ulei de malsine cu cepa si rpazul la calit...Citeste continuarea
Desert - Cupcakes cu aroma de cafea
Postat de: Bucataras inPentru aluatul de briose se amesteca la robot untul moale cu ouale si se cerne zaharul pudra, pana amestecul devine omogen si cremos. Se cerne faina cu praful de copt si bicarbonatul. Se adauga...Citeste continuarea
















