Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat

de Sabina in Prajituri, 9 Iul 2009 | 60583 vizualizari

 

Reteta de la Laura Sava.

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 500 grame faina
  • 250 grame margarina
  • 2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)
  • 100 grame untura de porc
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare si unul de zahar

Maia:

  • 25 grame drojdie proaspata
  • 2 lingurite zahar
  • putin lapte caldut (nu fierbinte!)

Umplutura:

  • 500 grame mac
  • 200 grame zahar
  • 100 ml lapte

Pentru uns:

  • 2 galbenusuri
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat:

Prima data se face maiaua: punem drojdia intr-un bol, presaram zahar deasupra si amestecam bine. Adaugam laptele si presaram putina faina peste intreaga compozitie. In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca. Punem toata faina intr-un bol incapator si adaugam maiaua, apoi smantana, un praf de sare, zahar si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de mac, pentru a le subtia). Incorporam toate ingredientele.

Adaugam apoi untura si margarina la temperatura camerei si framantam bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. Acoperim si lasati la dospit langa o sursa de caldura, pana isi dubleaza volumul. In acest timp, pregatim umplutura.

Incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul. Cand zaharul se topeste, adaugam macul. Cand cele doua compozitii se racesc, amestecam cu albusurile batute spuma cu putin zahar. Rezulta o compozitie super-dulce. Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa".

Aluatul dospit. Dupa ce a crescut se portioneaza cu cutitul in 4 parti egale. Intindem cu sucitorul fiecare segment in parte. Sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea. Pudram masa cu putina faina si intindem foaia de aluat cat mai subtire posibil. Intindem pe foaie compozitia de mac si rulam. Ies patru cozonacei, saviecute sau baigli.

Le punem in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu galbenus de ou. Se baga tava in cuptorul deja incins, pentru jumatate de ora, la 180 grade C. Faceti testul cu scobitoarea neaparat!

Absolut minunate! Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

COMENTARII (18)

gaby_gabytza 1

16.09.2011, 17:48

place

cocolina 1

18.04.2012, 13:34

Super buni imi plac cu mult mac si putina coca

pasticera 1

08.04.2015, 18:10

Macul se poate pune întreg,sau trebuie neapărat măcinat?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu cacao, cremă de vanilie și căpșuni - Deliciu aromat și pufos

pe 06.06 la 13:47

Clătite bănățene - Gustul copilăriei

pe 06.06 la 12:34

Rulouri picante cu brânză și miere - Gustarea inedită și delicioasă

pe 06.06 la 10:12

Salată cu cartofi noi la cuptor - Rețeta gustoasă și plină de savoare

pe 05.06 la 08:10

Prăjitura cu pișcoturi și cremă cu Nutella - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 04.06 la 10:16

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2441 puncte

RODIMUR

1145 puncte

vasimur

238 puncte

Panacris

110 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Savarina la minut