Gomboti cu prune

de adasev12 in Dulciuri, 30 Oct 2012 | 9200 vizualizari

 

Sau galuste, cum li se mai spune prin alte parti...eu ii stiu de gomboti de la mama si asa o sa le spun si eu...fff simplu de facut si fff buni si gustosi....

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de cartofi
  • 400 g faina + cateva linguri pt modelat
  • Vreo 20 de prune bistritene bine coapte
  • 3 lg de gris
  • 500 g pesmet
  • 5 lg de zahar + 2 in compozitie
  • Un praf de sare
  • Scortisoara
  • 2 oua
  • 1oo ml ulei
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti cu prune:

Cartofii se fierb in coaja apoi se cojesc si se faramiteaza cu o furculita  marunt. Se pun ouale intregi si cele 3 linguri de zahar, scortisoara, sarea  si  grisul. Se amesteca bine cu o lingura de lemn, apoi se adauga faina si se amesteca iar pana se omogenizeaza bine totul. Se poate amesteca direct cu mana. Compozitia rezultata va fi destul de lipicioasa, e normal sa fie asa. Se lasa la frigider jumatate de ora.

Prunele se spala bine, se crapa la un capat si se scot samburii, se presara cu zahar si scortisoara din belsug si se lasa sa stea cat timp sta si coca la frigider.

Intr-o  tigaie se pune cam 100 ml de ulei si se incinge, apoi se pune pesmetul si se lasa la rumenit, dar atentie mare sa nu cumva sa se arda. Cand e rosiatic inchis se adauga si zaharul si se mai lasa 2-3 minute la foc mic. Se ia de pe foc si se lasa la racit.

Se pregatesc doua farfurii intinse cu faina, una va servi la modelarea gombotilor, iar pe ceallata se vor aseza  pe masura ce se fac, astfel nu se vor lipi de farfurie (se vor pune departati unul de altul, altfel se lipesc)

Se pune la foc o cratita destul de larga  cu apa cat sa dea peste gomboti, se da in clocot.

Intre timp se scoate compozitia din frigider si cu lingura se ia cate o lingura si se pun in palma infainata bine, se formeaza o coca plata iar in mijloc se pune o pruna. Se acopera pruna bine si se modeleaza o forma rotunda, cu ajutorul fainii. Partea asta e mai delicata, dar cu rabdare se face usor. Pe masura ce se fac, se pun gombotii pe farfuria cu faina, departati unul de celalalt sa nu se lipeasca intre ei.

Cand da in clocot apa, se adauga un praf de sare si o lingura de ulei si se pun gombotii unul cate unul cu grija cu ajutorul unei linguri, dar nu prea ingramaditi, sa nu se lipeasca intre ei. Se lasa pana cand incep sa se ridice la suprafata, apoi inca vreo 3-4 minute si se scot apoi cu ajutorul unei palete pe o farfurie.

Cat sunt inca fierbinti se tavalesc prin pesmet bine bine si se asaza pe farfuria de servit. Se servesc calduti, dar si reci sunt la fel de deliciosi...

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Bruschete cu piersici și Camembert - Gustul care te va cuceri

ieri la 17:53

Garnitură italienească de păstăi - Rapidă, gustoasă și aromată

ieri la 09:40

Tiramisu cu Oreo - Desertul delicios care te cucerește

pe 03.09 la 10:18

Tartă cu fructe de pădure - Pufoasă, dulce și aromată

pe 02.09 la 08:16

Tarta cu porumb si mozzarella

de Rocsi 9

pe 01.09 la 20:21

TOP
utilizatori

RODIMUR

2216 puncte

vasimur

1236 puncte

Rocsi

1201 puncte

Caty

111 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Galuste cu prune