Cum se face coliva

de alilianaa in Dulciuri, 26 Apr 2013 | 14087 vizualizari

 

Cum se face coliva. Pentru ca maine este Sambata lui Lazar, la noi la Sf. Biserica se dezleaga sambetele( pomelnicele pentru cei vii si cei adormiti) de peste postul Pastelui. Evident coliva este cea care nu trebuie sa lipseasca din cos.

 

INGREDIENTE

  • 200 g arpacas
  • 350 g zahar ( sau mai mult, dupa gust)
  • un plic zahar vanilat
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
  • 200 nuca
  • 200 g stafide
  • pesmet din biscuite- 6 linguri
  • zahar pudra-5 linguri
  • cacao 2 linguri
  • bombonici de coliva
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se face coliva:

Cum se face coliva. Arpacasul se alege e impuritati. Se spala bine ( in popor, traditia spune ca arpacasul pentru coliva sa se spele de 9 ori), ca-n traditie. Se pune la fiert intr-o oala in care am adaugat apa -750 ml apa, cu sare. Se lasa la fiert pana cand arpacasul a ,, inflorit" bine si a absorbit toata apa. Se da oala de-o parte. Se racoreste putin si se pune zaharul. Se amesteca bine pana ce tot zaharul este incorporat. Cand s-a racit bine se adauga aromele, nuca pisata ( o coc putin inainte), stafidele care au fost puse la inmuiat in esenta de rom si apa calda. Se potriveste de zahar. 

O lasam sa se odihneasca timp de o ora-doua, se aseaza pe un platou, se da o forma frumoasa. Se presara pesmet, bombonici de coliva dupa inspiratie. Se monteaza un sablon special si cu cacao sau zahar pudra se,, gateste" coliva. 

Este foarte gustoasa, garantat

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face coliva" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

alilianaa 1

26.04.2013, 22:32

Meri,nu fac de mult timp, cativa ani sunt de cand facem si noi aceste sambete alaturi de oameni din sat.

Aurelia 07_07 1

02.05.2013, 15:53

coliva 1

17.05.2013, 22:36

Felicitari pentru munca depusa si tot respectul cuvenit , dar acelor gospodine carora nu le reuseste coliva le recomand www.colivele.ro pentru Bucuresti si Ilfov.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu lămâie și mac - Rețeta simplă pentru un desert pufos și aromat

pe 11.04 la 09:43

Prăjitură cu morcovi și nuci - Deliciu aromat și pufos

pe 10.04 la 18:06

Pască fără aluat - Rețeta simplă și delicioasă pentru Paște

pe 10.04 la 10:56

Friptură de pui cu leurdă - Rețeta gustoasă și ușor de făcut

pe 09.04 la 08:39

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

1200 puncte

oanapl

1155 puncte

Rocsi

248 puncte

Gherca Daniela

205 puncte

mena29

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Coliva de grau