Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Musaca de dovlecei
Postat de: miha in CurcanDovleceii se curata de coaja, se scobesc de seminte cu ajutorul unei lingurite si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se presara cu putina sare si se lasa deoparte cateva minute, pana isi vor...Citeste continuarea
Chifle cu scortisoara
Postat de: miha in PiinePunem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Laptele caldut il amestecam cu uleiul si turnam incet peste faina. Framantam un aluat omogen si nelipicios. In...Citeste continuarea
Desert placinta cu stafide
Postat de: katty in DulciuriIntr-un castron amestecam branza dulce, telemeaua, ouale, stafidele, zaharul, zaharul vanilat. Ungem tava cu putin ulei. Asezam o foaie, o ungem cu ulei, iar apoi asezam alta foaie. Intindem o...Citeste continuarea
Cartofi in sos de iaurt si...
Postat de: Cristina82 in Mancaruri cu carneCartofii si carnaciorii Curatam cartofii, ii spalam foarte bine, apoi ii taiem in cubulete mai mari. (veti vedea in imaginile de mai jos cum am taiat eu cartofii.) Intr-o oala punem apa,...Citeste continuarea
Piure de cartofi la cuptor cu...
Postat de: katty in Mancaruri de legumeSpalam bine cartofii si ii curatam de coaja. Ii spalam din nou si ii taiem cuburi. Ii punem la fiert 15 minute in apa cu putina sare. Scurgem apa, apoi ii presam si i amestecam cu untul si lapte...Citeste continuarea
Spaghetti carbonara
Postat de: katty in SpaghetePunem la fiert pastele in 2 l de apa sarata pana pastele sunt al dente. In uleiul incins punem untul si baconul. Amestecam ocazional pana se rumeneste. Adaugam usturoiul tocat fin,...Citeste continuarea
Aperitiv omleta cu ciuperci
Postat de: cristeena20 in Aperitive / GarnituriIntr-o tigaie punem ulei de masline cu ceapa, ardeiul si usturoiul tocate marunt. Apoi adaugam ciupercile spalate in prealabil si feliate. Adaugam sare, piper si amestecam pana se inmoaie...Citeste continuarea
Guacamole
Postat de: cristeena20 in Mancaruri de legumeDesfacem avocado in doua si scoatem samburele si cu o lingura scoatem miezul. Trebuie sa folositi avocado bine copt. Daca, atunci cand il cumparati, este foarte dur, lasati-l pentru cateva...Citeste continuarea
Pulpe de pui pane la cuptor
Postat de: sufletista in PuiIntr-un bol batem ouale cu condimente dupa gust, adaugam faina in ploaie si treptat laptele, amestecand continuu Trecem pulpele fara piele si condimentate inainte) prin faina amestecata cu sare...Citeste continuarea
Pulpe de pui cu susan la cuptor
Postat de: sufletista in PuiIntr-un bol amestecam mustarul cu condimentele, adaugam iaurtul, uleiul, usturoiul pisat, ardeiul tocat marunt (fara seminte) si amestecam pana ce se omogenizeaza. Adaugam pulpele, le amestecam...Citeste continuarea
Desert prajitura Catalina
Postat de: amalia01 in PrajituriBlat Ungi tava cu margarina. Adaugi uniform, pe toata suprafata tavii, nuca tocata/ zdrobita ( nu macinata!). Preincalzesti cuptorul. Speli ouale si separi albusurile, pe care le...Citeste continuarea
Pui Divan
Postat de: elucubratiiculinare in PuiEu am ales varianta mai dietetică, adică am înlocuit maioneza cu smântână lichidă și brânza cheddar cu cașcaval. Gătim puiul în ulei de măsline...Citeste continuarea
Aperitiv bulete de cartofi cu cascaval
Postat de: elucubratiiculinare in Aperitive / GarnituriCartofii se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 20-25 minute, se pot verifica cu o furculiță. Se pun la scurs, se curăță și se pasează ca pentru piure. Se...Citeste continuarea
Varza murata calita, cu ciolan de...
Postat de: vasimur in PorcSe curăță și se spală bine legumele. Morcovul și pătrunjelul se dau prin răzătoarea mare. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt, la fel și usturoiul. Se încinge...Citeste continuarea
Frigarui de porc cu cartofi
Postat de: licurici_lra in PorcCarnea se spala bine, se taie cubulete si se amesteca cu sosurile (barbecue si chilli), apoi se baga la frigider cateva ore sau peste noapte. Ceapa se taie cuburi potrivite. Betele pentru...Citeste continuarea
Macrou Venetian
Postat de: elucubratiiculinare in PesteIntr-o craticioara topim untul, amestecam cu faina, adaugam sarea si laptele, amestecand constant. Se lasa pe foc pana se omogenizeaza si se ingroasa. Macroul se curata de intestine, se...Citeste continuarea
Macrou umplut la cuptor
Postat de: elucubratiiculinare in PestePestele se curata, se spala si se condimenteaza cu sare si piper. Ceapa verde si patrunjelul se toaca marunt. Usturoiul se piseaza. Amestecam ceapa verde cu patrunjelul, mustarul, chilly...Citeste continuarea
Salata orientala cu sfecla
Postat de: Gheorghita_T in SalateMod de lucru: Cartofii si sfecla se curata si se taie cubulete, dupa care se pun la fiert in oale separate, cu putina sare. Periodic se verifica cu o furculita, iar atunci cand furculita...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi
Postat de: cristinutanicolita in Mancaruri de postPunem apa la fiert. Curatam si spalam legumele. Ceapa o tocam marunt. Morcovul si pastarnacul le tăiem cubulete. Cartofii ii tăiem cuburi mai mari. Punem legumele la fiert, in...Citeste continuarea
Desert gogosi pufoase, de post
Postat de: RODIMUR in DulciuriÎntr-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja...Citeste continuarea
Aperitiv Scotch Eggs sau oua scotiene
Postat de: AlexTeacher in Aperitive / GarnituriIntr-o craticioara, pune apa cu sare la fiert. Cand aceasta a inceput sa dea fiarba, adauga cele 4 oua cu mare grija si lasa-le fix 4 minute si jumatate. Vrei ca interiorul sa ramana moale....Citeste continuarea
Seppie con patate all'inferno
Postat de: gurita_ta2005 in Fructe de mareSepia se curata si se taie bucati potrivite, la fel si cartofii. Intr-o cratita punem ulei de masline, usturoiul taiat felii, frunze de salvie si peperoncino. Adaugam bucatiile de sepie, le...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mascarpone si...
Postat de: oanapl in PrajituriPentru blat,pui cacaua într-un vas și torni apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi lași la răcit. Strecori compoziția pentru a nu rămâne...Citeste continuarea
Lasagna rapida
Postat de: GeorgianaGrigorescu in LasagnaIncepem cu pregatirea sosului. Punem carnea tocata intr-un vas pe foc. Lasam pana isi schimba culoarea. Adaugam si ceapa tocata, cescuta de apa si lasam sa fiarba. Dupa ce a scazut apa, adaugam...Citeste continuarea
Salata verde cu naut
Postat de: GeorgianaGrigorescu in SalateAm pus nautul in apa cu o zi inainte. Am fiert nautul. Am spalat si taiat salata verde, ceapa rosie, ceapa verde,rosiile cherry si ardeiul gras. Am amestecat toate legumele taiate cu nautul...Citeste continuarea
Desert rulada Eclipse
Postat de: ancutsa in PrajituriSe bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie. Odată ce s-a format spuma, se adaugă zahărul până ce spuma se mai...Citeste continuarea
Desert cornulete cu nuca si...
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un bol amestecam drojdia cu 1 lingura zahar, 2 linguri faina si 50 ml lapte, lasam 15 min deoparte. Intr-un bol, cernem faina adaugam zaharul, sarea, coaja de lamaie, amestecam facem o...Citeste continuarea
Desert strudele cu mere
Postat de: cristinutanicolita in DulciuriScoatem foile de plăcintă din congelator și le lăsăm să se dezghete la temperatura camerei. Dam drumul la cuptor. Punem 3 foi de plăcintă una peste alta, unse cu ulei intre...Citeste continuarea
Chiftelute din carne cu ceapa verde...
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PorcFierbem cartofii. Amestecam carnea cu ouale, firele de ceapa verde tocate, mirodeniile, cartofii zdrobiti si cascavalul ras. Am folosit de la ceapa numai partea verde. Formam bilute si le...Citeste continuarea
Aperitiv foietaj cu kaizer si...
Postat de: Reli_B in Aperitive / GarnituriLasam aluatul de foietaj la temperatura camerei sa se dezghete. Kaizerul il taiem in cubulete mici si il punem intr-o tigaie sa se caleasca. Ardeiul gras il spalam si il taiem si pe acesta...Citeste continuarea
Desert tarta CorinutaClem......
Postat de: Constelatialeu in DulciuriCrema : Pregatim prima data crema pentru ca trebuie sa se raceasca. Laptele cu coaja de lamaie le punem pe foc sa se incalzeasca. Intr-un castron de inox amestecam ouale, zaharul, amidonul si apoi...Citeste continuarea
Desert flan cu mere si ceai verde...
Postat de: ctlina in DulciuriCuratati si taiati merele in cuburi. Incalziti zaharul intr-o tigaie la foc potrivit si colorati-l pana obtineti un caramel. Adaugati merele, amestecati si gatiti timp de 5 minute. Lasati...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu ceapa si oregano
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriIntr-un castron sau in bolul robotului amestecati faina, sarea si untul moale taiat bucatele. Adaugati apa treptat si oregano. Framantati pana obtineti un aluat omogen . Puneti-l intr-o...Citeste continuarea
Salata de dovlecei cu ardei copt
Postat de: sufletista in SalateDovleceii ii curatam de coaja, ii taiem in cuburi si ii fierbem in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scurg bine de apa, lasam sa se raceasca si ii pasam ca pentru piure. Ardeii copti, se...Citeste continuarea
Maioneza de post
Postat de: sufletista in Mancaruri de postIntr-un vas adaugam apa, sare, mustarul si zeama de lamaie, turmeric. Incepem sa mixam la viteza mica, adaugand treptat uleiul in fir subtire, mixand continuu, pana ce ajungem la consistenta...Citeste continuarea
Unt de cocos
Postat de: sufletista in DulciuriPunem laptele intr-un bol cu gura larga, punem laptele la frigider peste noapte. Vom observa dupa o ora ca incepe sa se formeze deasupra o pojghita. Apa ce ramane la fund este apa care am...Citeste continuarea
Lapte de cocos
Postat de: sufletista in Vegan / Raw veganFisuram una din cele 3 gauri cu o surubelnita, scurgem apa intr-o cana, o putem bea sau insiropa prajiturile. Cu ciocanul (de la snintele) lovim nuca de jur imprejur pe marginea ei pana ce se...Citeste continuarea
Desert din prune uscate cu sos...
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriPrunele uscate se spala si se pun la fiert. Se caramelizeaza 50 g zahar in 5-6 linguri de ulei intr-o craticioara. Se adauga doua linguri de faina si se amesteca energic. Se toarna zeama in...Citeste continuarea
Machbous - orez cu pui (Kuweit)
Postat de: ctlina in PuiPuneti sare si piper peste carne. Rumeniti ciocanelele in 2 linguri de ulei incins, impreuna cu curcuma si cu pudra mixed spice. Scoateti carnea si rumeniti ceapa tocata marunt. Adaugati...Citeste continuarea
Reteta de taitei chinezesti cu...
Postat de: mitinita in Mancaruri de postPreparare Reteta de taitei chinezesti cu legume, cu usturoi si ghimbir Taiteii se pun intr-un bol adanc si se toarna apa fierbinte peste ei. Se lasa 3 minute si se scurg de apa. Se curata...Citeste continuarea
Desert cheesecake fara coacere...
Postat de: mitinita in TorturiBlatul Biscuitii se macina marunt. Se pot marunti si intr-o punga, cu sucitorul. Untul se topeste si se adauga la biscuitii zdrobiti. Se amesteca bine. Amestecul se pune intr-o forma de...Citeste continuarea
Papanasi din iaurt si gris, in...
Postat de: diaconta in DulciuriAm pregatit mai întâi crusta. Am maruntit piscoturile cu ajutorul robotului,pâna am obtinut o faina. Intr-o tigaie am topit untul,apoi am pus piscoturile maruntite. Am...Citeste continuarea
Salata indragostita
Postat de: amalia01 in SalateLegumele le speli si le tai felii. Procedezi la fel si cu telemeaua. Amesteci ingredientele, adaugi zeama de lamaie si pufurile de ulei , presari semintele si servesti alaturi de un sarut dulce. Citeste continuarea
Desert rulouri cu vanilie
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriInvelim conurile cu hartie de copt. Taiem aluatul fasii inguste si apoi le rulam pe conuri. Asezam conurile invelite cu aluat in tava in care am pus hartie de copt si le introducem in cuptorul...Citeste continuarea
Cartofi acordeon cu cascaval
Postat de: Cristina82 in Mancaruri de legumePentru inceput spalam foarte bine cartofii, nu ii decojim, cate un cartof il punem intre 2 linguri de lemn, apoi taiem felii cat sa ramana netaiat la fundul cartofului si sa nu se desprinda...Citeste continuarea
Desert Lemon pie - Tarta cu lamaie
Postat de: Corina33 in PrajituriPrima data pregatim crema ca sa aiba timp sa se raceasca. Punem laptele intr-o craticioara la fiert, pe aragaz, impreuna cu coaja taiata de la lamaie. Pana da el in clocot, in alta craticioara...Citeste continuarea
Colacei de post cu fulgi de cartofi
Postat de: Valclaudia in PiineIntr-un castron incapator punem zaharul, drojdia, sarea si fulgii de cartofi. Adaugam apa calduta si 1/4 din pachetul de margarina. Amestecam, adaugam faina si framantam aluatul pana...Citeste continuarea
Saramura de crap cu mamaliguta
Postat de: CristinaTudor67 in Crap / CarasSe introduce la cuptor bucata de crap, se unge cu ulei pentru a avea o culoare aramie. Se fierbe saramura cu vegeta, ulei, roșie, ardei si pătrunjel. Se asaza pe farfurie crapul...Citeste continuarea
Ciorba de fasole
Postat de: CristinaTudor67 in CiorbeSe spala fasolea, se oparește in 2 ape, se lasă sa fiarbă 50 minute, se adauga ceapa, ardeiul si morcovul. Între timp se caleste ceapa cu bulionul si se adauga in ciorbița . Se...Citeste continuarea
Varza calita cu sorici
Postat de: CristinaTudor67 in PorcSe calește ceapa si ardeiul tocat fideluță, se adauga varza tocata si șoriciul fiert in prealabil. Se fierbe la foc mic, se adauga bulionul si condimentele după gust. Pofta buna ! Citeste continuarea
















