Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Pasta de naut
Postat de: amalia01 in Mancaruri de postScurgi bine nautul din conserva si pastrezi zeama. Pui boabele in vasul pentru blender, adaugi usturoiul taiat felii, semintele si uleiul si blendezi bine. Din cand in cand, adaugi cate...Citeste continuarea
Shakshuka cu rosii si ceapa
Postat de: autodiag in Mancaruri de legumeSe curata ceapa de foi, se spala si se taie marunt. Se caleste intr-o tigaie cu ulei si putina sare. Rosiile din conserva se dau prin blender pentru a se obtine un suc. Se pun apoi peste ceapa....Citeste continuarea
Mancare de mazare cu costita...
Postat de: Pungasa_Rogue in Mancaruri de legumePastrama si costita se clatesc cu apa si se taie in felii groase. Se calesc intr-o cratita in ulei cu putina sare si putin piper negru macinat. Ceapa se curata de foi, se spala si se taie...Citeste continuarea
Chifle cu branza de burduf si masline
Postat de: mirela0911 in PiineIntr-un bol se cerne faina. Se face o gropita in mijloc unde se presara 1 lgt cu zahar, apoi se pune drojdia uscata. Se toarna peste drojdie cca 100 ml lapte caldut. Se lasa deoparte pana se...Citeste continuarea
Desert tort cu ciocolata, mure si...
Postat de: oanapl in TorturiPentru blat, pui cacaua intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao. Bati albusurile...Citeste continuarea
Soia cu legume si sos de rosii
Postat de: oanapl in Mancaruri de postCubulețele de soia le pui la fiert în apă cu puțină sare, timp de 10 minute. După ce au fiert, le scoți și le lași la scurs într-o strecurătoare. Speli legumele. Ceapa verde...Citeste continuarea
Budinca cu branza, spanac si ardei
Postat de: oanapl in Mancare copiiCureți dovlecelul și îl razi pe răzătoarea cu ochiuri mici, apoi îl scurgi bine de apă. Mixezi ouăle cu kefirul. Adaugi sare și piper după gust. Adaugi brânza de vaci...Citeste continuarea
Desert cinnamon swirl apple pie sau...
Postat de: Corina33 in DulciuriPrima data ungem o foaie de aluat cu jumatate din untul topit si presaram uniform peste el 2 lingurite de scortisoara, apoi rulam pe lungime cat mai strans. Taiem rulouri de grosimea degetului mic...Citeste continuarea
Salata greceasca cu lipie de casa
Postat de: AlexTeacher in SalatePentru lipie, dizolva drojdia in apa calduta si incorporeaza pentru inceput 140 g de faina. Lasa castronul la cald pentru cca 30 de minute ca sa actioneze drojdia. Dupa jumatate de...Citeste continuarea
Ciuperci umplute
Postat de: dantes in PorcCreierul se lasa in apa rece circa o ora, apoi se curata si se taie marunt. Spalam ciupercile, le rupem coditele pe care le taiem marunt. Calim ceapa in ulei, adaugam coditele taiate de la...Citeste continuarea
Desert pasca fara aluat
Postat de: Bucataras inSe mixeaza ouale intregi cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat pana isi tripleaza volumul si devin cremoase. Se adauga branza de vaci scursa foarte bine si smantana grasa. Se mixeaza si...Citeste continuarea
Desert tort cu portocale rosii
Postat de: Ela68 in TorturiMod de preparare blat: 1. Amestecati cacaua cernuta cu zaharul, nuca macinata si turnati peste ele apa clocotita. 2. Puneti la foc mic si tineti 2-3 minute. Lasati la racit si incorporati pe...Citeste continuarea
Desert nuci umplute cu crema de...
Postat de: Oana in PrajituriAluat : Se mixeaza ouale intregi cu zaharul si un praf de sare pana se umfla si se albesc. Se adauga untul topit, laptele, vanilia, amoniacul stins in zeama de lamaie. Se adauga treptat faina si...Citeste continuarea
Desert prajitura Verdens Beste
Postat de: Moni_alex in PrajituriCrema Am inceput cu prepararea crema deoarece trebuie lasata cateva ore la frigider pentru a se intari. Se pune laptele pe foc intr-o cratita impreuna cu pastaia de vanilie despicata....Citeste continuarea
Desert pasca cu rubarba
Postat de: ladydi in DulciuriSeparam galbenusurile de albusuri si amestecam galbenusurile cu branza de vaci, zaharul, coaja de lamaie,esenta de vanilie si de rom. Omogenizam compozitia. Tocam rubarba cubulete si o...Citeste continuarea
Mazare verde cu pipote si piept de pui
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carnePipotele se curata si se spala. Morcovii, usturoiul si ceapa se curata. Pentru ca fierb mai greu, am fiert separat pipotele cu morcovii intregi in apa sarata timp de 20...Citeste continuarea
Colțunasi de post, cu magiun
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postFăina cernută și aerată se amestecă bine cu grisul și sarea, după care se adaugă apa caldă puțin câte puțin și se frământă, până ce rezultă un aluat...Citeste continuarea
Bab gulyas la ceaun
Postat de: Corina33 in Mancaruri cu carneSe curata si se taie legumele cubulete de aprox aceeasi marime. Se taie si carnea bucati potrivit de mari, iar carnatii felii grosute. Apoi se incinge uleiul in ceaun si se pun la calit pe...Citeste continuarea
Desert tort Milch Schnitte
Postat de: Corina33 in TorturiPentru blat: galbenusurile se freaca cu zaharul si cu vanilia pana se deschid la culoare si se topeste zaharul. Se adauga in fir subtire uleiul intercalat cu putin lapte pana terminam tot uleiul...Citeste continuarea
Desert gogosile bunicii (de post)
Postat de: Pungasa_Rogue in Dulciuri*Pentru a scurta timpul de asteptare, pentru ca uneri este frig in bucatarie sau pentru a nu face caldura in exces in bucatarie (vara, de exemplu), eu incalzesc cuptorul, apoi il opresc si bag...Citeste continuarea
Supa-crema de ciuperci
Postat de: autodiag in SupeCeapa se curata de foi, se spala si se toaca. Dupa aceea se pune la foc intr-o cratita in care s-a turnat uleiul. Se presara peste ea putina sare si putin piper macinat. Se lasa sa se caleasca...Citeste continuarea
Desert pasca cu branza
Postat de: abetina in DulciuriSe cerne faina de grau intr-un vas, peste faina adaugam drojdia stinsa cu zahar, un pic de sare si lapte dulce caldut ca apa de vara, adaugam galbenusurile, zaharul vanilat, esenta, coaja de...Citeste continuarea
Piept de porc la cuptor cu mazare...
Postat de: trifadalia in PorcPieptul de porc se taie felii. Intr-un bol se face din usturoiul maruntit cu sare, un mujdei la care se adauga cimbrul si bulionul. Cu aceasta compoztie se unge carnea pe toate partile si se...Citeste continuarea
Desert piscoturi cu vanilie si nuci
Postat de: madi_marin in DulciuriSe freacă margarina la temperatura camerei cu zahărul. Se adaugă praful de sare, esenţele, nucile şi făina cernută. Se omogenizează bine totul. Aluatul se întinde pe masa...Citeste continuarea
Desert prajitura David
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm folosit o tava cu dimensiunile de 34/22 cm tapetata cu hartie de copt. Visinele le-am pus la scurs. Am prajit si tocat grosier nuca. Dupa ce s-au scurs visinele, le-am pus in tava si...Citeste continuarea
Hrean in otet, la borcan
Postat de: vasimur in MuraturiHreanul l-am pus să stea în apă rece, câteva ore, ca să se hidrateze și să fie mai ușor de curățat. Curățăm și spălăm bine hreanul. Dăm hreanul prin răzătoarea...Citeste continuarea
Salata de sfecla rosie la cuptor,...
Postat de: vasimur in MuraturiSfecla roșie se spală foarte bine și se usucă, apoi fiecare bucată se împăturește în folie de aluminiu. Se pune sfecla în cuptorul bine încins și se lasă...Citeste continuarea
Paine cu unt de arahide si banane
Postat de: cristina1985 in SandvisuriFeliile de paine se taie in jumatati si se prajesc. Se pune unt de arahide si banana taiate rondele. Cine doreste, poate picura putina miere, dar eu nu am pus, pentru ca mi s-au parut destul de...Citeste continuarea
Salata cu ciuperci si avocado
Postat de: rocsi_1612 in SalateIncepeti cu pregatirea ciupercilor: Spalati bine ciupercile, le stergeti de apa, apoi separati palariile ciupercilor de picioruse. Intr-un bol puneti uleiul, sare, piper, boia dulce,...Citeste continuarea
Salata Arabella
Postat de: mihaelar63 in SalateFriptura de vita se taie fasii si se prajeste pana devine usor crocanta, ntr-o tava teflonata in care ati pus uleiul. Friptura de vita a fost bine condimentata si nu a fost...Citeste continuarea
Rondele de somon la gratar
Postat de: Moni_alex in SomonSomonul se spala bine si se tamponeaza cu un prosop de hartie. Se unge cu ulei de masline si se presara sare si piper. L-am lasat in frigider 2-3 ore. Se incinge gratarul si se stropeste cu...Citeste continuarea
Desert prajitura de post, cu visine...
Postat de: RODIMUR in PrajituriCum se prepara Desert prajitura de post, cu visine si nuci, reteta usoara si rapida În prealabil, se taie mărunt nucile (crude sau prăjite), iar vișinele se scot din borcanul...Citeste continuarea
Mancare de urzici cu oua de prepelita
Postat de: eumimi in Mancaruri de legumeCuratam urzicile frunza cu frunza si le spalam bine. Le punem la fiert pentru 25-30 de minute. Dupa ce au fiert, scurgem din zeama intr-un vas si pasam urzicile cu blenderul vertical. Punem intr-o...Citeste continuarea
Desert placinta delicioasa cu aluat...
Postat de: RuxyRux in DulciuriSe pregatesc ingredientele, se cantaresc, se pun in boluri. Intr-un vas se pune untul rece taiat bucatele dar moale, faina cernuta, se adauga galbenusurile, zaharul, smantana,...Citeste continuarea
Limba de porc cu sos de ceapa si...
Postat de: trifadalia in PorcSe bat ouale cu furculita, se adauga treptat faina pana rezulta un aluat molcut. Se pune apa la fiert cu putina sare, cand fierbe, se formeaza galustele cu o lingura sau cu forma. Se lasa la...Citeste continuarea
Humus din fasole alba si...
Postat de: abetina in Mancaruri de postSe pune la mixat toate ingredientele si se mixeaza foarte bine pana se obtine o pasta omogena, se serveste pe paine neagra cu putine masline sau fara, dupa gust si preferinte. Sa aveti pofta,...Citeste continuarea
Ciorba de perisoare cu carne amestec
Postat de: abetina in CiorbeSe fierb oasele, se scot, se strecoara supa si se adauga radacinoasele taiate cubulete mici, mixul de gogosari, se lasa sa fiarba cam 10 minute la foc potrivit. Intr-un vas se pune...Citeste continuarea
Tocana de porumbei la oala minune
Postat de: abetina in Mancaruri cu carneSe curata ceapa, se toaca si se pune pe fundul oalei, se adauga porumbeii, sare, piper, apa, se pune capacul si se fierb sub presiune cam o ora, depinde de cat de batrani sau tineri sunt...Citeste continuarea
Desert prajitura de post cu nuca si...
Postat de: Moni_alex in DulciuriNucile se prajesc putin in cuptor, apoi se zdrobesc sau se taie grosier. Biscuitii 500 g se rup in bucati mici, iar 300 g se macina sau se zdrobesc marunt. Se caramelizeaza zaharul, apoi se...Citeste continuarea
Burger cu carne de vita
Postat de: cristina1985 in VitaVarza se taie marunt, daca nu aveti razatoare speciala, se pune sare si se amesteca cu mainile. Se lasa 15-20 minute, dupa care se pune ulei de masline cu busuioc. Carnea gata preparata...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de lime
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Albusurile le mixati spuma cu un praf de sare. Cand s-au intarit, adaugati zaharul, mixati bine, apoi uleiul. Adaugati faina, praful de copt, zeama de lamaie, vanilia si amestecati...Citeste continuarea
Aperitiv budinca cu pui, ciuperci...
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriAm mai rămas stingher jumătate dintr-un piept de pui, din puiul pe sticlă de sâmbătă, așa că am încropit țac, pac, un aperitiv pe gustul Zmeișorilor. Pieptul de pui se...Citeste continuarea
Iahnie de fasole pestrita
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postFasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la...Citeste continuarea
Desert clatite de post
Postat de: Oana in DulciuriSe amesteca intr-un bol faina cu un praf de sare, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se adauga apa minerala treptat, amestecand in continuu cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Se adauga la...Citeste continuarea
Ciorba de fasole pastai
Postat de: RODIMUR in CiorbeFasolea păstăi se scoate de seara din congelator, ca să se dezghețe. A doua zi se clătește în câteva ape și se pune la fiert cu 3 litri de apă rece, la foc iute. Se...Citeste continuarea
Salau la cuptor
Postat de: sufletista in PesteIntr-o farfurie amestecam uleiul de masline cu condimentele dupa gust. Spalam pestele, il uscam cu un prosop, il stropim cu zeama de lamaie si condimentam bucatile, lasam 1 ora la rece....Citeste continuarea
Sarmale de post
Postat de: Bucataras in DulciuriMai intai pregatesc frunzele de varza pentru sarmalute. Daca varza este prea sarata, se opareste cu apa clocotita si se lasa frunzele cam 15 minute sa stea in apa. Orezul se spala in apa...Citeste continuarea
Broccoli in stil Italian
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de legumeBroccoli se desface buchețele și se spală în mai multe ape. Cozile se curăță și se taie felii subțiri de 5 mm. Roșiile și usturoiul se toacă mărunt. Călim cozile de...Citeste continuarea
Salau pane
Postat de: sufletista in PesteSpalam pestele, il stergem cu un prosop de bucatarie, condimentam cu sare, piper si oregano dupa gust. Acoperim cu o folie tava si lasam 30 min. Intr-o farfurie batem ouale cu sare, piper,...Citeste continuarea
Desert tort ciocolatos
Postat de: amalia01 in TorturiBlat Amesteci bine toate ingredientele uscate, mai putin praful de copt. Adaugi apoi uleiul si apa minerala, omogenizand bine cu ajutorul mixerului, la viteza mica. Incorporezi apoi...Citeste continuarea















