A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare

Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.


Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.


Retete culinare, arome si condimente

O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.

Supa crema de linte rosie

Postat de: nico_nico in Supe

Intr-o oala mai mica punem la fiert legumele taiate marunt (ceapa, patrunjelul, morcovul, cartoful, usturoiul) timp de 8 minute, apoi adaugam lintea rosie spalata in prealabil. Se mai lasda la...Citeste continuarea

Salata delicata - colorata

Postat de: mihaelar63 in

 Muschiuletul file de porc se taie cubulete. Ridichile se feliaza. Boabele de porumb se clatesc cu apa rece si se scurg de excesul de lichid. Ciupercile se clatesc de asemenea cu...Citeste continuarea

Ciorba taraneasca de cartofi

Postat de: sufletista in Supe/Ciorbe

In uleiul de la friptura adaugam ceapa, ardeiul tocat marunt, morcovul dat prin razatoare, 1/2 cana apa. Lasam sa se caleasca impreuna cu condimente dupa gust, adaugam pasta de rosii si lasam 1...Citeste continuarea

Crap marinat italienesc

Postat de: mihaelar63 in

 Crapul se spala bine si se incresteaza pielea din doi in doi centimetri. Crestaturile se fac pe diagonala, in sensul invers al dispunerii oaselor. Aceasta operatiune ajuta ca...Citeste continuarea

Desert mini tarte cu crema...

Postat de: RODIMUR in Prajituri

Mai întâi se face aluatul fraged, pentru a-i da răgazul să se întărească la frigider, conform...Citeste continuarea

Crema mousseline, pentru prajituri...

Postat de: RODIMUR in Dulciuri

Se amestecă zahărul tos cu amidonul și vanilia, se adaugă apoi gălbenușurile și compoziția obținută se subțiază cu laptele turnat puțin câte puțin. Se dă cratița pe foc...Citeste continuarea

Waffe cu rosii si jambon

Postat de: sufletista in

Spalam rosiile si le scoatem miezul. Peste miezul de rosii, adaugam cascavalul dat prin razatoare, laptele; amestecam bine dupa care adaugam ouale, condimente dupa gust, uleiul, praful de copt,...Citeste continuarea

Desert cornulete fragede

Postat de: MotanLaOale in Dulciuri

Se pun 550 g de faina intr-un vas de framantat. Se adauga oul batut, untura, laptele caldut, drojdia dizolvata cu zaharul vanilat si putin lapte, un praf de sare si se framanta. Se adauga...Citeste continuarea

Chiftele in crusta din fulgi de porumb

Postat de: merisor67 in Mancaruri cu carne

Trecem cele două tipuri de carne prin mașina de tocat și le amestecăm bine. Trecem tot prin mașina de tocat, ceapa și usturoiul, curățate și clătite cu apă rece. Curățăm...Citeste continuarea

Aluat fraged pentru tarte dulci

Postat de: RODIMUR in Prajituri

Făina albă cernută se pune într-un vas pentru frâmântat și se face o adâncitură la mijlocul ei, în care se pun: oul, zahărul, vanilia, sarea și untul rece....Citeste continuarea

Sos Marinara

Postat de: Ina in Conserve

Spalam rosiile si le crestam usor coaja, cu varful cutitului. Trecem rosiile prin apa clocotita, pentru 30 secunde, apoi le scoatem intr-o sita. In contact cu apa clocotita coaja crestata se va...Citeste continuarea

Rosii uscate, in ulei de masline

Postat de: Ina in Conserve

Rosiile se spala bine si se taie pe lung, in jumatati. Am ales rosii prunisoare pentru ca sunt carnoase si nu foarte zemoase. Captusim tavile de aragaz cu folie de aluminiu si aranjam pe folie...Citeste continuarea

Lecso

Postat de: trifadalia in Mancaruri cu carne

Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei; cand sticleste, se adauga peste ardeii si ei taiati marunt. Se calesc 10 minute impreuna cu ceapa.  Carnatul se taie rondele si se pune...Citeste continuarea

Pui marinat la cuptor

Postat de: MotanLaOale in

Puiul se curata, se spala bine si se usuca. Intr-un castron se amesteca toate condimentele Delikat cu sare, pana se face o pasta. Se unge bine puiul, exterior si interior, cu pasta obtinuta,...Citeste continuarea

Dovlecei si vinete pane, cu...

Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri de legume

Se spala bine vanata si dovlecelul, se sterg cu prosoape absorbante si se taie in rondele de 5-6 mm grosime. Se asaza pe o suprafata plana si se presara cu sare. Se lasa 3-5 minute pana se...Citeste continuarea

Ciorba de burta cu legume

Postat de: mihaelar63 in

Burta prefiarta proaspata se pune la fiert in apa sarata impreuna cu foi de dafin, piper si mustar boabe. Legumele se curata si se spala. Maruntiti/taiati legumele in forma dorita...Citeste continuarea

Desert sarlota pariziana cu zmeura...

Postat de: ctlina in Prajituri

  Hidratati bine gelatina intr-un bol cu apa rece timp de 10 minute. Se pun pe foc 200 g de zmeura cu zaharul si se incalzeste pana cand tot zaharul este diluat. Se scurge bine...Citeste continuarea

Cocktail Demi-peche

Postat de: ctlina in Cocktail

Pregatiti-l direct in paharul de servit.  Puneti cuburile de gheata, siropul de piersici si varsati berea.  Amestecati usor. Pueti decora cu foi de menta.  Serviti ! Citeste continuarea

Pui cu cartofi si zucchini

Postat de: mihaelar63 in

Puiul se curata, se spala si se pune intr-o tava non-aderenta. Curatati si spalati legumele. Cartofii se taie bucati. Dovlecelul si ardeiul iute se taie rondele. Jumatate de ardei...Citeste continuarea

Curcan in sos de rosii cu cuscus...

Postat de: ladydi in

Fierbem carnea de curcan in apa cu sare. Dupa ce este fiarta, o scoatem si o lasam sa se racoreasca. Punem supa sa mai dea un clocot, oprim focul adaugam cuscus-ul si acoperim. Dupa 5-10 minute,...Citeste continuarea

Pizza Calzone

Postat de: vasimur in Pizza

Preparare aluat: Se face un aluat elastic, potrivit de moale și nelipicios din: făină, ou, sare, drojdie și apă caldă. După o scurtă frământare adăugați ulei de măsline și...Citeste continuarea

Supa crema de linte si curcan

Postat de: ladydi in

Punem carnea la fiert in apa cu sare. In alta oala punem si lintea la fiert, in apa cu sare si 2 frunze de dafin. Intre timp, curatam legumele si le taiem in bucati. Rosiile le decojim si le...Citeste continuarea

Castraveti in otet

Postat de: sufletista in

Castravetii ii spalam si ii taiem felii, adaugam sarea, amestecam bine si lasam 30 min la rece. Intre timp, punem apa, otetul, zaharul si condimentele la fiert 2-3 clocote. Castraveti ii...Citeste continuarea

Tocanita de pui cu oregano

Postat de: mihaelar63 in

Carnea de pui portionata se curata si se spala bine. Puneti carnea de pui la fiert cu 1 l apa. Sarati. Fierbeti 15 minute. Ceapa verde se curata si se taie rondele....Citeste continuarea

Carnati de casa cu pasat

Postat de: sufletista in

Prima data spalam pasatul bine in cateva ape, dupa care il lasam la scurs bine de apa. Intre timp fierbem orezul al dente (sa fiarba 2-3 clocote din momentul ce clocoteste apa). Fierbem...Citeste continuarea

Tort Paccheri cu carne

Postat de: panacris in

Ceapa curățată și tocată mărunt se călește în puțin ulei de măsline și apă. Între timp carnea tocată se asezonează cu condimentele pentru chiftele de la Delikat, sare,...Citeste continuarea

Mini pizza de vinete si dovlecei

Postat de: ctlina in Mancaruri de legume

Spalati legumele si incalziti cuptorul la 180°C Taiati vanata si dovlecelul  in felii subtiri. Ungeti-le cu ulei pe ambele parti si puneti-le pe o tava acoperita cu hartie...Citeste continuarea

Aperitiv oua in aluat de pizza la...

Postat de: ctlina in Aperitive / Garnituri

Incalziti cuptorul la 220 °C. Amestecati braza rasa cu smantana, puneti piper (si sare daca branza nu este sarata). Asezati aluatul in forma ovala de 25 cm. Formati o barca,...Citeste continuarea

Compot de prune galbene

Postat de: ctlina in Sirop / Compot

Spalati prunele. Scoateti samburii si puneti-le intr-un vas adanc. Acoperiti-le cu zahar, adaugati vanilia. Puneti pe foc si gatiti la foc potrivit timp de 20 minute. Amestecati de cateva...Citeste continuarea

Pastai galbene cu smantana

Postat de: ctlina in Mancaruri de legume

Intr-o oala adanca puneti la fiert o cantitate mare de apa cu sare. Adaugati pastaile spalate si curatate.  Fierbeti la foc potrivit timp de 15 minute. Scurgeti-le si puneti-le sub...Citeste continuarea

Ciorba de varza proaspata cu...

Postat de: ctlina in Supe/Ciorbe

Varza se taie fideluta. Ceapa se curata si se taie marunt.  Carnatul se taie rondele si se pune la prajit intr-o oala adanca, in uleiul incalzit impreuna cu pudra de paprika. Se adauga...Citeste continuarea

Nacreala sau sarbusca cu oua-ciorba...

Postat de: abetina in Supe/Ciorbe

Se curata cartofii, se taie cuburi potrivit de mari si se pun la fiert cu apa. Se curata ceapa, se toaca si se pune la prajit cu putin ulei; in timp ce se prajeste ceapa, se taie morcovii felii...Citeste continuarea

Turtite cu seminte

Postat de: RODIMUR in Piine

Se amestecă făina albă cu sarea fină, se pune într-un vas pentru frământat aluat și se face în mijloc o adâncitură în care se pun: oul, zahărul și drojdia...Citeste continuarea

Iepure cu smantana si ciuperci la...

Postat de: sufletista in

  Intr-un bol amestecam uleiul de masline cu condimentele dupa gust, adaugam iepurele transat si amestecam bine, acoperim cu o folie si lasam 3 ore la marinat. Topim untul cu 2 linguri...Citeste continuarea

Tocanita de legume, de post

Postat de: mirela0911 in

Se curata dovleacul de coaja, se taie in doua pe lungime si se scot samburii (daca sunt mari). Se taie in cubulete. Cartofii se curata si se taie la fel, in cubulete. Ceapa se curata si se taie...Citeste continuarea

Ciorba de loboda

Postat de: ancutsa in Ciorbe

  Se spala legumele si se toaca. Se calesc mai intai ceapa si frunzele de ceapa verde intr-o oala de ciorba incapatoare, in care am pus putin ulei incins. Se adauga apoi morcovul ras,...Citeste continuarea

Desert prajitura cu afine si crema...

Postat de: GeorgianaGrigorescu in Prajituri

Am mixat spuma ouale cu un praf de sare si zaharul. Am adaugat uleiul, iaurtul si faina amestecata cu praful de copt. Am adaugat si esenta de lamaie. Am turnat compozitia intr-o tava cu hartie...Citeste continuarea

Salata de quinoa cu pepene si...

Postat de: Satisfyyourcravings in Jamie Oliver

Se fierbe quinoa conform instructiunilor de pe ambalaj.  Se taie partea verde a firelor de ceapa in felii si se adauga impreuna cu Tabasco, ardeii, painea, 1 lingura de ulei si sucul de...Citeste continuarea

Pilaf rosu cu fasole verde si...

Postat de: Satisfyyourcravings in Vita

Rosiile se taie bucati si se adauga, impreuna cu coaja de lamaie in vasul unui blender. Se transforma in piure.  Ceapa se toaca nu foarte marunt si se soteaza in 1 1/2 linguri ulei, la foc...Citeste continuarea

Baba ganoush rosu (Salata libaneza...

Postat de: Satisfyyourcravings in Salate

Vanata si ardeii se coc pe grill pana devin moi 15-20 de minute, la foc mare. Se lasa putin la racorit, apoi se curata de coaja. Se adauga impreuna cu restul ingredientelor in vasul unui blender...Citeste continuarea

Aperitiv naut crocant la tigaie

Postat de: Satisfyyourcravings in Aperitive / Garnituri

Se amesteca toate ingredientele, se adauga intr-o tigaie la foc mediu si se prajesc pana cand nautul devine crocant si auriu.  Delicios ca topping pentru salate, hummus sau ca aperitiv/...Citeste continuarea

Salata cu pui, bacon si dressing de...

Postat de: Satisfyyourcravings in Salate

Ouale se fierb dupa preferinte.  Salata se rupe in bucati de marime potrivita.  Se presara pieptul de pui cu sare, piper, maghiranul si pudra de usturoi si se aseaza pe jumatatea...Citeste continuarea

Aripioare crocante la cuptor,...

Postat de: Satisfyyourcravings in Pui

Se amesteca laptele cu paprika, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sare, piper si pudra de usturoi si se toarna peste aripioarele curatate. Se lasa la marinat minim 2 ore.  Se...Citeste continuarea

Desert tort de ciocolata cu faina...

Postat de: Satisfyyourcravings in Torturi

Se tapeteaza o tava cu diametru de 20 de cm si pereti detasabili cu hartie de copt.  Se amesteca faina cu siropul de artar, condimentele, sarea si 500 ml de apa intr-o cratita cu fund...Citeste continuarea

Legume la tigaie cu creveti si...

Postat de: Satisfyyourcravings in Fructe de mare

Crevetii se decongeleaza, daca este nevoie. Carnatul se taie felii, legumele se taie cuburi/felii si se indeparteaza boabele de porumb de pe stiuleti.  Se amesteca crevetii cu 1/2 lingura...Citeste continuarea

Salata Thailandeza cu carne de vita...

Postat de: Satisfyyourcravings in Salate

Carnea de vita se aduce la temperatura camerei.  Se incalzeste uleiul de susan intr-o tigaie (din fonta) cu fund dublu, la foc mare. Se adauga sare si piper peste carne si se prajeste apoi...Citeste continuarea

Desert budinca de tapioca cu...

Postat de: merisor67 in Dulciuri

Punem apa la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm perlele de tapioca și le lăsăm să fiarbă 5-6 minute, apoi le strecurăm și le clătim cu apă rece. În...Citeste continuarea

Cotlet marinat la gratar

Postat de: MotanLaOale in

Bucatile de cotlet se curata si se spala. Se usuca cu servetele absorbante. Se amesteca sarea si condimentele Delikat cu uleiul intr-un castron, se pun si bucatile de cotlet si se amesteca...Citeste continuarea

Desert tarta cu prune, mere si nuci

Postat de: mirela0911 in Prajituri

Blatul: Intr-un bol se pune faina, sarea, zaharul, praful de copt, untul taiat si oul. Se amesteca cu ajutorul degetelor pana cand se amesteca ingredientele, apoi se rastoarna pe masa de lucru...Citeste continuarea

Desert prajitura simpla cu ciocolata

Postat de: caroline in Prajituri

Punem intr-o craticioara untul cu ciocolata la foc mic si lasam sa se topeasca, amestecand in continuu. Cand s-au topit, stingem focul si lasam sa se racoreasca. Separam albusurile de...Citeste continuarea