Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Praz umplut
Postat de: panacris in Mancaruri cu carneCeapa roșie se curăță, se toacă mărunt și se distuie ( se gătește în puțin ulei și apă!) împreună cu orezul cca. 10 minute la foc mic, apoi se asezonează de sare, piper,...Citeste continuarea
Desert tiramisu reteta la pahar
Postat de: eumimi in PrajituriMixam branza mascarpone impreuna cu frisca lichida, pana cand devina o crema suficient de tare. Adaugam si crema de ciocolata si mai mixam putin, pana o incorporam bine. Punem cappuccino cald...Citeste continuarea
Ciuperci umplute pe pat de cartofi...
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de postPatul de cartofi caliti: Spalam 1 kg cartofi si ii fierbem in coaja; curatam cartofii si ii trecem pe razatoarea cu ochiuri mari; curatam si spalam ceapa, o tocam si o sotam cateva minute in 3...Citeste continuarea
Paste cu sos de rosii si legume...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri de postMai intai, se fierb legumele mexicane, direct congelate, in apa clocotita cu 1/2 lingurita sare, pentru maxim 10 minute, de cand ating punctul de fierbere. Se scurg apoi si se trec prin jet de...Citeste continuarea
Mancare de post cu legume
Postat de: eumimi in Mancaruri de postCeapa o taiem julienne si o punem la calit, in ulei incins, pentru 7-8 minute. O lasam pana cand incepe sa se caleasca, adaugam pasta de tomate, 1 cana de apa si legumele congelate. Lasam la...Citeste continuarea
Desert cozonac cu merisoare si nuca...
Postat de: andaoana in Mancaruri de postFaina o cernem, daca este nevoie. Apa o incalzim putin si dizolvam in ea drojdia uscata. impreuna cu 2 linguri de zahar. Facem o mica adancitura in faina si punem zaharul, scortisoara,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere rase - de...
Postat de: andaoana in Mancaruri de postAmestecam apa impreuna cu zaharul, pana cand zaharul este dizolvat complet. Pentru a va usura aceasta sarcina, puteti sa folositi zahar pudra. Faina o amestecam cu nuca tocata grosier,...Citeste continuarea
Ravioli umpluti cu ricotta serviti...
Postat de: andaoana in PasteRavioli: Intr-un bol mare, punem faina cernuta. Ouale le batem cu o furculita, impreuna cu putina sare. Punem ouale in mijlocul fainii, punem uleiul de masline si apa. Framantam un aluat...Citeste continuarea
Cartofi taranesti
Postat de: ancutsa in PorcSe spala cartofii si se pun nedecojiti la fiert, intr-o oala cu apa si sare. Cand sunt gata, se lasa la racit, se decojesc si se taie cubulete. Se taie ceapa marunt, iar sunca...Citeste continuarea
Desert briose cu dovlecel si cafea
Postat de: andaoana in DulciuriPentru inceput, trebuie sa va spun ca mi-au iesit 12 bucati de briose frumoase. Incepem prin a razui dovlecelul pe razatoarea mica. Nucile le prajim putin si le tocam cu un cutit, cat mai...Citeste continuarea
Gnocchi cu branza colorati
Postat de: andaoana in Mancaruri de legumeBranza trebuie sa fie uscata si pentru acest lucru, eu am pus-o intr-un tifon si am lasat-o cateva ore sa lase apa, apoi am strans tare cu tifonul pana nu a mai curs zer. Branza o...Citeste continuarea
Salata de conopida cu carne de curcan
Postat de: andaoana in SalateConopida o desfacem in buchetele mici si o punem intr-o tava pe care am pus hartie de copt. Asezam conopida in asa fel, incat sa nu se suprapuna in mai multe straturi. Semintele de chimen le...Citeste continuarea
Desert prajitura cu dulceata de...
Postat de: andaoana in PrajituriCiocolata o rupem bucati si o topim pe foc mic impreuna cu untul si un pic de sare. Atentie, sa nu lasam sa fiarba. Ouale le batem cu mixerul, impreuna cu zaharul, pana sa spumeaza si nu se mai...Citeste continuarea
Chiftelute cu naut si legume
Postat de: andaoana in Mancaruri de legumeNautul il alegem si il punem la hidratat, de seara pana a doua zi dimineata, in multa apa rece. Aruncam apa de pe el si spalam nautul cu apa. Il punem la fiert pana cand devine moale. De obicei,...Citeste continuarea
Friptura de porc cu sos de soia
Postat de: eumimi in PorcTaiem carnea felii si o asezam in tava. Presaram deasupra usturoi pisat sau la plic, eu am folosit la plic. Presaram si oregano, tarhon, patrunjel- eu tot la plic am avut. Dupa gust, adaugam...Citeste continuarea
Musaca din piure de cartofi cu...
Postat de: merisor67 in Mancaruri cu carnePentru piureul de cartofi, curățăm cartofii, îi tăiem în cuburi și îi fierbem în apă clocotită cu sare, până încep să se sfărâme. Îi...Citeste continuarea
Dorada la cuptor
Postat de: rocsi_1612 in PestePestele curatat il spalam bine, il stergem cu servetele. Intr-un bolisor, amestecam uleiul de masline, sare, piper, boiaua dulce si cea iute, dar si catelul de usturoi pisat. Le amestecam...Citeste continuarea
Desert trandafiri cu miere si...
Postat de: oanapl in Mancaruri de postPui faina intr-un bol, iar in centrul ei, adaugi uleiul si vinul amestecate si incalzite inainte, pentru 2 minute la foc mic, si la sfarsit, adaugi apa. Framanti pana obtii un aluat elastic....Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci
Postat de: oanapl in Mancaruri de postTai marunt ceapa, tai in doua ciupercile mai mici si in patru bucati pe cele mai marisoare, iar ardeiul, usturoiul si rosia le tai cubulete mici. Calesti ceapa, pana devine aurie, apoi adaugi...Citeste continuarea
Chiftele cu soia
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de postIntr-o oala, punem apa, rasturnam soia in ea, presaram putina sare, piper si mararul uscat. O punem pe foc, o lasam sa fiarba cam 30 de minute. Dupa ce s-a fiert, o punem intr-o sita, o...Citeste continuarea
Crap sarbesc la cuptor
Postat de: eumimi in Crap / CarasMai intai, prajim bucatile de crap in ulei incins. pe ambele parti. In acelasi ulei, prajim si cartofii taiati cuburi mai mari. Nu-i lasam sa se prajeasca bine, doar sa se rumeneasca...Citeste continuarea
Desert inimioare dulci cu stafide
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai, incalzim foarte putin laptele cu uleiul, praful de sare si cele 2 linguri de zahar. Incalzim doar ca de paine, foarte putin, nu lasam sa fiarba. Dizolvam drojdia in laptele caldut...Citeste continuarea
Smoothie de portocale cu sfecla
Postat de: cristina1985 in Love SmoothiesSe fierbe sfecla cat este nevoie. Se stoarce o portocala (mare), iar sucul se amesteca cu sfecla taiata cubulete si semintele. Apoi se pun in blender cateva secunde. Citeste continuarea
Cum se face painea integrala
Postat de: AlexTeacher in Scoala de gatit BucatarasDizolva drojdia in apa calduta. Calduta nu fierbinte, pentru ca altfel omori microorganismele din ea. Apoi pune cam jumatate din cantitatea de miere, adica 100 de gr, si cam 6-7 linguri de...Citeste continuarea
Ciorba de miel reteta
Postat de: Oana in CiorbePregateste mai intai legumele. Toaca marunt morcovii, radacinile de patrunjel si pastarnac, telina si ceapa verde. Pune carnea la fiert intr-o oala incapatoare, in 3 litri de apa rece si...Citeste continuarea
Reteta de tort Amandina - Alegerea...
Postat de: Oana in TorturiCum se prepara Reteta de tort Amandina - Alegerea delicioasa pentru un desert festiv Blat : Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul adaugat treptat, apoi turnam in fir...Citeste continuarea
Plachie de peste cu mamaliga
Postat de: Oana in 2 Portii = 20 LEIPune pestele intr-o tava, condimenteaza-l cu sare si piper si pune peste el vinul alb. Lasa-l la marinat pana pregatesti legumele. Pune intr-o tigaie mai adanca...Citeste continuarea
Desert tiramisu reteta cu ciocolata
Postat de: eumimi in PrajituriTiramisu reţetă originală Mai intai, pregatim crema. Mixam mascarponele cu frisca lichida pana devine o spuma suficient de tare. Adaugam si crema de ciocolata si mixam in continuare pana...Citeste continuarea
Desert ciocolata de casa cu migdale
Postat de: merisor67 in DulciuriAmestecăm bine, într-un vas, cacaua cu laptele praf sau le cernem împreună. Punem zahărul cu apa pe foc și le fierbem până obținem un sirop bine legat, puțin mai gros...Citeste continuarea
Ciorba de fasole uscata
Postat de: Valclaudia in CiorbeAlegem fasolea, o punem la hidratat in apa, de seara pana dimineata. Fierbem fasolea in doua ape, cate jumatate de ora, scurgem apa. Curatam legumele, le spalam si calim prazul in 3 linguri...Citeste continuarea
Burgeri de vita
Postat de: ella87 in SandvisuriAm tocat carnea, ceapa am calit-o putin, mai mult inabusita, am amestecat cu condimente carnea si ceapa. Dupa aceea, am format chiftelele si le-am dat la frigider 20 minute. Dupa ce s-au...Citeste continuarea
Pulpa de porc cu sos
Postat de: ella87 in PorcAm luat si am feliat bucata de carnita, felii de aproximativ 1 cm, le-am rumenit intr-o tigaie, cat sa le schimb culoarea, dupa aceea le-am scos pe o farfurie. Tocam ceapa solzisori, o calim in...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci
Postat de: ella87 in Mancaruri de postDaca tot este post, am pus in practica reteta aceasta rapida, merge si ca o garnitura. Am taiat felii ceapa si usturoiul, le-am calit putin, in ulei, cat sa se inmoaie ceapa, dupa aceea am...Citeste continuarea
Mancare de post cu naut, reteta...
Postat de: eumimi in Mancaruri de postCum se prepara Mancare de post cu naut, reteta economica de post: Mai intai, lasam nautul la hidratat, peste noapte ca fierbe foarte greu. Il punem la fiert apoi si il lasam la fiert, pana...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci
Postat de: eumimi in Mancaruri de postMai intai, taiem ciupercile care sunt mai mari, pe cele mici le putem lasa intregi. Punem ceapa tocata impreuna cu ciupercile la calit, in ulei incins si le lasam aprox. 10-12 minute....Citeste continuarea
Trio de humus reteta
Postat de: Ksenya in Mancaruri de postHumus reteta Re ț eta de bază pentru pregătirea trio-ul este Humusul clasic. Se amestecă năutul fiert cu uleiul de masline, tahina, sucul de lamaie, că ț eii de...Citeste continuarea
Humus reteta international
Postat de: Bunica in Mancaruri de postHumus reteta Năutul se spală și se pune la hidratat. Scurge apa, adaugă alta și pune năutul la fiert. Se fierbe timp de 2-3 ore sau cel mai bine se încearcă năutul,...Citeste continuarea
Desert buturuga Foret-Noire
Postat de: ctlina in DulciuriIncalziti cuptorul la 180° C. Bateti ouale intregi cu zaharul, pe bain-marie, la inceput cateva minute, apoi continuati sa le bateti la robot pana se vor raci complet. Veti obtine o...Citeste continuarea
Desert tort cu blat de ciocolata si...
Postat de: Adele in TorturiSe pregateste blatul , se pune ciocolata la topit, pe baie de aburi cu untul, se lasa la racit. Intre timp, se mixeaza separat albusurile spuma cu putina sare, dupa care se mixeaza galbenusurile...Citeste continuarea
Fasole batuta
Postat de: Valentin68 in Mancaruri de postMai intai, punem fasolea la hidratat in apa rece, de seara pana a doua zi. A doua zi, o punem la fiert, schimbam de doua ori apa. Dupa ce a fiert bine, fasolea se scurge si se lasa la racit....Citeste continuarea
Ceai cu perle de tapioca - Bubble Tea
Postat de: ctlina in BauturiPreparati ceaiul verde conform instrucţiunilor de pe etichetă, apoi adaugati siropul de menta şi lasati să se răcească. Fierbeti într-un recipient 1 litru de apă, adaugati perlele...Citeste continuarea
Tocana de vinete cu legume
Postat de: cristina1985 in Mancaruri de postSe coc vinetele, se curata si se lasa la scurs 20 minute. Ceapa se toaca marunt si se caleste cu putin ulei. Se adauga morcovul ras (pe razatoarea mica), ardeii taiati marunt. Se mai lasa putin la...Citeste continuarea
Pateu vegetal
Postat de: ctlina in Mancaruri de postScurgeti lintea si pastrati un pic din apa in care a fiert. Puneti toate ingredientele intr-un mixer si mixati pana obtineti o pasta. Adaugati un pic din apa pastrata, daca vise pare cam...Citeste continuarea
Ciulama de ciuperci pleurotus cu...
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de legumeCiupercile pleurotus se curata, se spala si se taie fasii. Ceapa curatata, spalata si tocata se soteaza cateva minute in ulei, apoi adaugam ciupercite taiate si cubuletele de ardei rosu....Citeste continuarea
Desert spirale cu gem de gutui
Postat de: Nadyne in DulciuriCernem faina, iar in mijlocul ei, se pun otetul si uleiul. Incepem sa framantam, adaugand apa, treptat. Cand aluatul prinde consistenta (nu trebuie sa fie perfect omogen) ne oprim din...Citeste continuarea
Desert tort Popples
Postat de: claudiaO in TorturiIncepem cu blatul. Batem albusurile spuma cu sarea si adaugam treptat zaharul. Galbenusurile le frecam cu uleiul, apoi le incorporam in spuma de albusuri. Adaugam apoi faina si esenta. Coacem...Citeste continuarea
Ardei umpluti cu linte
Postat de: luminita20_2006 in Mancaruri de postArdeii i-am avut in borcan, pusi pe iarna. Reteta mamei inca nu am facut-o, asa ca nu ma pot lauda, insa puteti sa faceti cu ardei prospeti si sunt la fel de deliciosi. Orezul se spala bine....Citeste continuarea
Pate de fasole cu leurda
Postat de: luminita20_2006 in Mancaruri de postFasolea fiarta se mixeaza la blender, se adauga leurda mixata si ea in prealabil cu ulei, se condimenteaza dupa gust. Se poate adauga dupa preferinta, pasta de susan. Pofta buna! Citeste continuarea
Iahnie de naut
Postat de: dantes in Mancaruri de postNautul se pune la hidratat in apa rece, cu o zi inainte, apoi se fierbe 2-3 ore, pana cand se inmoaie si se scurge bine de apa. Punem intr-o oala uleiul, faina si usturoiul pisat; cand incep sa se...Citeste continuarea
Cotlet de porc cu miere si mustar
Postat de: stefy_a in PorcFleicile de carne se spala, se sterg cu un prosop de hartie si se condimenteaza cu sare si piper pe fiecare parte. Se pregateste un sos din miere, sosul de soia, mustar si boabele de mustar si...Citeste continuarea
















