Sumacul

Postat de Mitinita in Condimente pe 29 Oct 2011, 22:15

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza

Daca tot l-am pomenit intr-o reteta sa va spun cate ceva despre acest condiment mai putin cunoscut la noi.

Daca vreti sa va asezonati preparatele cu o aroma astrigenta deosebita folositi sumacul. In comert se gaseste sub forma de pulbere si se adauga in mancare pentru a obtine o aroma acrisoare,asemenea lamaii.

Inrudit cu vita de vie salbatica,se gaseste in peste 250 de varietati,unele destul de otravitoare. Nu este foarte cunoscut in Occident,dar poate fi procurat din magazinele din Orientul Mijlociu,sub forma macinata,avand o culoare inchisa,ruginie. Sumacul este pretuit pentru continutul sau bogat in acid tanic si aroma astrigenta. Romanii il foloseau pentru gustul acru,inainte ca lamaia sa fie importata in Europa.

In Orientul Mijlociu din el se prepara o bautura acra,care calmeaza durerile usoare de stomac. In Liban si Siria este presarat peste peste si adaugat la hummus si salate,atat pentru aroma cat si pentru culoare. Puiul asezonat cu sumac capata un gust astrigent,ca si kebabul.

Eu il folosesc la supa de linte turceasca,la sosuri de iaurt si il presar peste kebab. Este bun si deasupra orezului simplu.

 

M-am inspirat din cartea "Plante si mirodenii"

Comentarii (2)

30.10.2011, 17:36

su8macul face parte dn familia otetarului .
Se foloseste foarte mult in salate -de exemplu faimoasa salata de ceapa si cum ati mentionat pentru unele carnuri si supe

31.10.2011, 09:36

e bine de stiut

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Biscuiți crăpați, cu lămâie - Delicioși și ușor de făcut

ieri la 16:01

Melcișori cu nucă și gem - Desertul rapid și delicios

ieri la 15:03

Bruschete cu brânzeturi - Gustarea perfectă pentru orice moment

ieri la 10:53

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

pe 29.05 la 10:19

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

pe 28.05 la 09:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2140 puncte

Rocsi

1164 puncte

Panacris

243 puncte

abstract01

200 puncte

RODIMUR

129 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]