Sumacul

Postat de Mitinita in Condimente pe 29 Oct 2011, 22:15

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza

Daca tot l-am pomenit intr-o reteta sa va spun cate ceva despre acest condiment mai putin cunoscut la noi.

Daca vreti sa va asezonati preparatele cu o aroma astrigenta deosebita folositi sumacul. In comert se gaseste sub forma de pulbere si se adauga in mancare pentru a obtine o aroma acrisoare,asemenea lamaii.

Inrudit cu vita de vie salbatica,se gaseste in peste 250 de varietati,unele destul de otravitoare. Nu este foarte cunoscut in Occident,dar poate fi procurat din magazinele din Orientul Mijlociu,sub forma macinata,avand o culoare inchisa,ruginie. Sumacul este pretuit pentru continutul sau bogat in acid tanic si aroma astrigenta. Romanii il foloseau pentru gustul acru,inainte ca lamaia sa fie importata in Europa.

In Orientul Mijlociu din el se prepara o bautura acra,care calmeaza durerile usoare de stomac. In Liban si Siria este presarat peste peste si adaugat la hummus si salate,atat pentru aroma cat si pentru culoare. Puiul asezonat cu sumac capata un gust astrigent,ca si kebabul.

Eu il folosesc la supa de linte turceasca,la sosuri de iaurt si il presar peste kebab. Este bun si deasupra orezului simplu.

 

M-am inspirat din cartea "Plante si mirodenii"

Comentarii (2)

30.10.2011, 17:36

su8macul face parte dn familia otetarului .
Se foloseste foarte mult in salate -de exemplu faimoasa salata de ceapa si cum ati mentionat pentru unele carnuri si supe

31.10.2011, 09:36

e bine de stiut

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu merișoare - Rețeta simplă și delicioasă

la 09:37

Prăjitura cu foi și cremă caramel - Deliciul aromat care te cucerește

pe 02.12 la 14:34

Chec cu afine și lapte condensat - Desertul aromat care te cucerește

pe 02.12 la 11:12

Kebab la tavă - Rețeta rapidă și delicioasă care a cucerit internetul

pe 01.12 la 10:57

Tochitură de porc cu mămăligă și brânză - Rețeta moldovenească plină de savoare

pe 30.11 la 06:56

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

511 puncte

abstract01

200 puncte

vasimur

133 puncte

Adele

128 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]