Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Ciorba de oase cu zeama de varza
Postat de: MotanLaOale in CiorbeOasele cu carne (oase de la cotlete) si cele afumate de la scarita se spala. Legumele se curata, se spala si se taie dupa dorinta. Intr-o oala, se pune uleiul, legumele, ardeiul si se calesc...Citeste continuarea
Chiftelute suedeze
Postat de: MotanLaOale in PorcSe amesteca pesmetul cu laptele si se lasa 5 minute sa se absoarba lichidul. Ceapa se curata, se toaca marunt, se caleste 2-3 minute in lingurita de unt si se lasa la racit. Se amesteca...Citeste continuarea
Pui cu legume la punga
Postat de: ladydi in PuiCuratam legumele si le taiem rondele mai mari. Usturoiul il lasam intreg. Spalam si puiul, il frecam cu sare, il piperam, presaram busuioc si rozmarin pe toate partile, inclusiv inauntrul...Citeste continuarea
Inima cu ciuperci si fettuccine
Postat de: mihaelar63 in IepureInima se curata de zgarciuri si se feliaza. Eu am tinut inima in apa rece, timp de o ora, pentru a se trage sangele din ea. Fettuccinele se pun la fiert in apa clocotita sarata. Dupa...Citeste continuarea
Desert placintele cu mere
Postat de: ladydi in DulciuriMixam untul cu un praf de sare si cu zaharul pudra, dupa care incorporam si oul. Adaugam praful de copt si apoi, faina treptat, amestecand si framantand, pana aluatul...Citeste continuarea
Desert tort cu mere, nuci si crema...
Postat de: oanapl in TorturiIncingi cuptorul la 180 grade C. Pui nucile intr-o tava si le dai la cuptor, pana ce nucile capata un miros placut si se prajesc usor. Le lasi sa se raceasca, dupa care le maruntesti. Topesti...Citeste continuarea
Aperitiv placinta impletita cu urda
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriMixezi urda cu ouale si smantana, apoi adaugi mararul tocat marunt si amesteci pana se omogenizeaza compozitia. Dupa ce aluatul s-a dezghetat complet, intinzi o foaie de aluat si netezesti cu...Citeste continuarea
Aperitiv clatite cu sfecla si branza
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriMixezi in robot, sfecla, catelul de usturoi, ouale, uleiul si laptele. Dupa ce obtii o crema fina, adaugi toata faina si mixezi pana la inglobarea perfecta. Vei obtine un aluat usor mai gros...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu dovlecei si...
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriSpeli dovleceii si ii tai cubulete. Ceapa si ciupercile le tai marunt, iar cascavalul il dai pe razatoare. Separat, mixezi ouale si adaugi smantana, apoi faina cernuta cu praful de copt, uleiul,...Citeste continuarea
Aperitiv margarete cu branza
Postat de: ladydi in Aperitive / GarnituriPunem laptele cald intr-un castron, adaugam drojdia si amestecam bine. Apoi, adaugam sarea, zaharul, 2 oua si untul moale. Punem faina si incepem sa framantam aluatul, pana...Citeste continuarea
Pizza cu salam uscat, mozzarella si...
Postat de: Meea in PizzaPunem faina intr-un vas incapator, lasand un cuibusor in mijloc. Umplem cuibusorul cu laptele caldut, drojdia faramitata, un praf de sare si o lingurita de...Citeste continuarea
Cartofi taranesti
Postat de: iri_love in Mancaruri cu carnePentru început, spălăm cartofi și ii punem la fiert cu tot cu coajă. Separat, intr-o tigaie, calim un pic ceapa in unt până se inmoaie, după care adaugam ceafa afumată pe...Citeste continuarea
Piure de bob
Postat de: Ksenya in Mancaruri de postBobul se alege, se spala si se pune intr-o oala, se adauga apa si se pune pe foc, cand da in clocot, se lasa 3-4 minute, apoi se opreste flacara si se lasa pana a doua zi, acoperit cu capac. In...Citeste continuarea
Aperitiv pancakes de fidea cu pui...
Postat de: amalia01 in Aperitive / GarnituriPentru inceput, prepari Fideliciosul. conform instructiunilor de pe ambalaj. Oul il bati impreuna cu sarea, piperul si...Citeste continuarea
Desert prajitura cu pere si nuci
Postat de: oanapl in PrajituriIntr-un vas, amesteci drojdia dizolvata in laptele caldut. Separat, in alt vas, pui faina, ouale intregi, zaharul si putina sare. Adaugi laptele cu drojdia, coaja de lamaie si esenta de rom....Citeste continuarea
Musaca de carne cu dovlecei si vinete
Postat de: oanapl in Mancaruri cu carneCureti vinetele si dovleceii de coaja (sau se pot folosi cu coaja), ii feliezi si ii presari cu sare. Lasi legumele sarate acoperite cu o greutate, sa se scurga de zeama, apoi le pui pe gratar...Citeste continuarea
Desert cheesecake Oreo la rece
Postat de: mirela0911 in DulciuriBiscuitii se macina la robot. Se toarna untul topit si racit si se mai mixeaza cateva secunde. Se tapeteaza o tava rotunda, cu pereti detasabili, cu folie alimentara. Se toarna amestecul de...Citeste continuarea
Salata cu rosii, porumb si caju
Postat de: gurita_ta2005 in SalateSalata se spala bine, se lasa la scurs si se taie fasii. Deasupra, punem rosia taiata feliute si castravetele taiat la fel. Punem mini mozzarella, scurse bine de zeama, se tropeste cu ulei...Citeste continuarea
Smoothie cu afine
Postat de: cristina1985 in Love SmoothiesSe taie jumatate de banana si se pun toate in blender. Cantitatile sunt pentru un pahar de 300 ml. Citeste continuarea
Salata de leurda, cu oua
Postat de: Xandrinne in SalateAm pus intr-un castron leurda si ceapa verde, spalate, taiate, cascavalul taiat cuburi, precum si felii de ou fiert. Am potrivit gustul de sare, am asezonat cu ulei si zeama de lamaie (am...Citeste continuarea
Salata de leurda
Postat de: Xandrinne in SalateSpalam leurda, o uscam intr-un prosop de bucatarie si o taiem fasii, mai groase/mai subtiri, dupa cum ne place. Spalam ceapa verde si o taiem maruntel; o amestecam cu leurda, asezonam cu zeama...Citeste continuarea
Salata cu quinoa, ton si migdale
Postat de: ladydi in SalateSpalam bine boabele de quinoa, apoi le punem la fiert intr-o cantitate dubla de apa, in care punem putina sare. Dupa circa 15-20 de minute, sunt fierte, oprim focul, adaugam un cubulet de...Citeste continuarea
Salata cu spanac si ciuperci
Postat de: Xandrinne in SalateCalesc usor (timp de cateva minute) ciupercile, impreuna cu ceapa verde taiata marunt si patrunjelul tocat, potrivesc gustul de sare si piper. Spal frunzele de spanac, le scurg bine, le rup...Citeste continuarea
Salata calda cu naut si spanac
Postat de: Xandrinne in SalateAm pus uleiul la incins intr-o tigaie si am adaugat, cateva secunde, usturoiul, pentru ca uleiul sa-i imprumute aroma. Am adaugat nautul, spalat si scurs, peste ulei si am lasat tigaia pe...Citeste continuarea
Salata orizontala cu sos de mustar
Postat de: costi7hector in SalateCuratam cartofii, ii spalam bine, ii taiem cuburi si ii asezam intr-o tava cu putina apa, ulei, sare si piper. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam tava la cuptorul preincalzit, pentru...Citeste continuarea
Mancare cu legume mexicane si pui
Postat de: eumimi in PuiMai intai, punem copanelele la prajit, in ulei incins sau uscate la cuptor. Ceapa o taiem julien si o punem la calit in ulei incins. O lasam pana cand incepe sa se caleasca, adaugam pasta...Citeste continuarea
Aperitiv rulada cu bacon si cascaval
Postat de: diaconta in Aperitive / GarnituriAm curatat cartofii si i-am fiert în apa cu putina sare. Apoi i-am pasat, am pus sare, piper si patrunjelul verde tocat. Peste folie, am asezat feliile de bacon, cartofii i-am asezat...Citeste continuarea
Desert tort cu budinca de mure
Postat de: oanapl in TorturiPentru blat, pui cacaua intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao. Bati...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu cartofi si...
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriDaca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si...Citeste continuarea
Supa crema de sparanghel
Postat de: oanapl in SupeCalesti in unt, ceapa tocata marunt si telina taiata felii, pana cand ceapa este moale. Adaugi usturoiul felii si mai calesti 1 minut. Adaugi supa de pui, putina sare si piper negru si fierbi 5...Citeste continuarea
Salata cu peste
Postat de: sufletista in SalatePestele il curatam, il spalam si il punem la fiert, in apa cu sare. Dupa ce a fiert, il lasam sa se raceasca foarte bine si il curatam de oase. Intr-un bol, adaugam ceapa tocata feliute;...Citeste continuarea
Salata de fructe
Postat de: sufletista in SalateIntr-un bol, adaugam 100 g fructe de padure, kiwi decojit si taiat bucati, felii de portocala, marul, ananasul taiat felii. Deasupra stoarcem lamaia si dam la rece 30 min. Intr-un bol, mixam...Citeste continuarea
Salata de ton cu legume
Postat de: nico15 in SalateSpalam toate legumele, taiem salata si rosii cherry in ½ sau ¼. Punem la fiert, in vase separate: fasolea, ouale si baby porumbul. Scurgem tonul de ulei, putem trece...Citeste continuarea
Desert prajitura Albinita
Postat de: cristina1985 in PrajituriAluat : Se amesteca mierea cu untul, zaharul si sarea pe aragaz, la foc mediu spre mic. Se lasa pana se topeste zaharul si incepe sa faca spume. Atunci se inchide si se lasa la racit. Faina...Citeste continuarea
Paste cu sos de ciuperci
Postat de: eumimi in FusilliMai intai, punem untul cu uleiul, intr-o tigaie si lasam sa se topeasca. Adaugam ciupercile taiate felii si lasam la calit pana cand incep sa se faca maronii, aprox.20-25 de min. Adaugam sare,...Citeste continuarea
Clatite cu ciuperci si sunca la cuptor
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriPuneti faina intr-un castron adanc. Adaugati sarea, ouale treptat si diluati cu laptele. Amestecati bine si lasati sa se odihneasca 30 de minute. Adaugati untul topit si racit....Citeste continuarea
Desert tort de ciocolata si banane...
Postat de: BakeUpArtist in TorturiAm început prin a face crusta. Am amestecat biscuiții cu zahărul pudră, untul topit, o lingură de cacao și untul de arahide. Compoziția rezultată se presează la baza unei tăvi cu...Citeste continuarea
Aperitiv bruschete mixte cu rosii...
Postat de: gurita_ta2005 in Aperitive / GarnituriRosiile se taie in bucati mai mari, se pun intr-un castron cu ulei de masline, sare si piper si se lasa deoparte. Franzela se taie felii mai groase si se pun la prajit. Bucatiile de paine...Citeste continuarea
Prajitura crumble cu mere
Postat de: ctlina in DulciuriSpalati si curatati merele. Dati-le pe razatoare cea mare. Adaugati si amestecati scortisoara. Amestecati faina, zaharul, pesmetul si pudra de migdale. Adaugati untul moale taiat in...Citeste continuarea
Tocana de legume africana - Chakalaka
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeCaliti ceapa si usturoiul in uleiul de masline. Adaugati bulionul, ardeii si ghimbirul ras si gatiti timp de 5 minute. Puneti morcovul dat pe razatoarea cea mare, curry-ul, foile de dafin,...Citeste continuarea
Aperitiv mic dejun cu bacon,crema...
Postat de: gurita_ta2005 in Aperitive / GarnituriFeliile de bacon se pun intr-o tigaie tefal si se lasa la foc mic, pana se rumenesc pe ambele parti. Feliile de paine le punem la prajit. Intr-o cratita, punem apa, o lasam sa fiarba bine,...Citeste continuarea
Cotlet de berbecut cu rozmarin
Postat de: mihaelar63 in OaieBucata de cotlet de berbecut se limpezeste cu apa. Deasupra carnii, se rasneste sare roz de Himalaya amestecata cu fulgi de chilli. Frecati bine bucata de berbecut cu sarea...Citeste continuarea
Fasole de post sau de dulce la slow...
Postat de: Constelatialeu in Slow CookerMai intai, am dat intr-un clocot fasolea. Separat morcovul ras, prazul taiat rondele si ardeiul capia taiat cubulete, le-am calit cca 10 mim, am adaugat sare si piper, apoi am pus rosiile cherry...Citeste continuarea
CHEC CU FRUCTE CONFIATE SI CU NUCI
Postat de: mihaelar63 in DulciuriFructele confiate, cele deshidratate si nucile se pun intr-un bol si se amesteca cu rom si limoncello. Lasati fructele si nuca sa se hidrateze macar o ora. Spargeti ouale si separati...Citeste continuarea
Salata de naut cu urda
Postat de: dantes in SalateNautul il clatim cu apa si il scurgem bine de apa.Taiem cubulete rosia, ardeiul gras, ceapa si urda, amestecam bine toate cu nautul, condimentam cu sare si piper dupa gust si adaugam sucul de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu migdale si...
Postat de: oanapl in PrajituriTopesti ciocolata cu untul pe baie de aburi, o lasi sa se raceasca putin si adaugi zaharul si migdalele macinate. Freci bine compozitia si o lasi sa se raceasca. Adaugi galbenusurile. Bati...Citeste continuarea
Aperitiv trandafir cu carne de curcan
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriPentru aluat , amesteci brânza cu laptele, uleiul și sarea, apoi adaugi făina cernută cu praful de copt. Întinzi o foaie de aluat de circa 50 x 30 cm, peste care întinzi...Citeste continuarea
Aperitiv coronita cu ciuperci si ardei
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriCalesti ciupercile in doua linguri ulei de masline. Adaugi ardeiul tocat cubulete si lasi pana se inmoaie si scade zeama lasata de ciuperci. Adaugi patrunjelul tocant marunt si ouale si...Citeste continuarea
Desert tarta cu mere
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriSe pun toate ingredientele intr-un castron si se amesteca, framantandu-se pana cand se obtine un aluat nelipicios. Se formeaza o bila care se pune intr-o punga si se introduce la frigider pentru...Citeste continuarea
Friptura de vita cu garnitura de...
Postat de: stefy_a in VitaCarnea de vita se taie felii (mai grosute) si se pun la prajit, in ulei incins, pentru 2 minute pe fiecare parte. Se adauga vinul, un pahar cu apa, foile de dafin, boabele de mustar, boabele...Citeste continuarea


















