A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare

Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.


Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.


Retete culinare, arome si condimente

O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.

Aperitiv chec cu legume, carnati si...

Postat de: Pungasa_Rogue in Aperitive / Garnituri

Dovleceii (curatati de coaja, spalati si dati pe razatoarea mare), morcovii (curatati se coaja, spalati si dati pe razatoarea mare), ardeiul (curatat de cotor si seminte, spalat si taiat marunt)...Citeste continuarea

Tocanita de purcel cu orez

Postat de: mihaelar63 in Porc

Legumele se curata si se spala. Morcovii se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se taie rondele. Carnea se spala si se taie cubulete. Sarati carnea si prajiti usor in...Citeste continuarea

Ciorba de porc

Postat de: ancutsa in Ciorbe

  Se spală scăriţa de porc şi se pune la fiert într-o oala de 5 litri cu apă. Se adaugă o linguriţă de sare şi se spumează bine. După ce s-a cules spuma, se adaugă o...Citeste continuarea

Cartofi umpluti cu branza si...

Postat de: ancutsa in Porc

  Se spală cartofii şi se pun la fiert, în coajă, în apă cu puţină sare. Se lasă la răcit, apoi se decojesc şi se scobesc. Miezul din cartofii scobiţi mai devreme...Citeste continuarea

Gem de caise

Postat de: ancutsa in Dulceata / Gem

  Se spală caisele, se îndepărtează sâmburii, apoi se taie cuburi mai mici. Se pun într-o cratiţă, se acoperă cu zahăr (ţinând cont de cantitatea caiselor,...Citeste continuarea

Salata cu sardine si avocado

Postat de: ctlina in Salate

Spalati legumele, scurgeti foile de salata, taiati ardeiul in lamele. Preparati sosul vinaigrette (amestecati uleiul, otetul, mustarul cu un pic de sare si piper). Scoateti sardinele din...Citeste continuarea

Desert prajitura rasturnata cu...

Postat de: Pungasa_Rogue in Prajituri

Intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt se pun miezul de nuca, zaharul, zaharul vanilat si scortisoara si se amesteca. Se asaza pe toata suprafata tavii, apoi se pun prunele...Citeste continuarea

Imam Bayildi - Rondele de vinete cu...

Postat de: mirela0911 in Mancaruri de legume

Eu am folosit o bucata de vanata pentru rondele, una am taiat-o in doua. Se spala vinetele apoi se curata de coaja dar nu de tot, se taie in dungi. Una din ele se taie rondele cu grosimea de...Citeste continuarea

Desert prajitura cu prune plate

Postat de: Gheorghita_T in Prajituri

Intr-un bol se adauga albusurile si praful de sare si se mixeaza cateva minute, pana cand albusurile devin spuma, treptat se adauga cate o lingura de zahar si mixam. Vom proceda astfel pana cand...Citeste continuarea

Dovlecei sotati cu branza ricotta...

Postat de: ctlina in Mancaruri de legume

Incalziti uleiul intr-o tigaie si puneti paprika si sosul cu patrunjel . Adaugati dovleceii, amestecati si sotati-i timp de 10 minute, intorcandu-i din timp in timp. Puneti rosiile date pe...Citeste continuarea

Dulceata din fructe de padure

Postat de: ancutsa in Dulceata / Gem

  Se spală delicat fructele. Într-o cratiţă mai mare se pun la fiert apa cu zahărul, care se lasă să fiarbă, iar când începe să se lege siropul, se adaugă...Citeste continuarea

Desert inghetata cu pepene galben...

Postat de: autodiag in Dulciuri

Fructele curatate se taie in bucati, se stropesc cu zeama de lamaie si se maruntesc la robotul de bucatarie. Se adauga laptele condensat si circa jumatate din frisca usor batuta. Se amesteca in...Citeste continuarea

Vinete rotunde umplute

Postat de: ctlina in Mancaruri de legume

Spalati legumele. Taiati capatul cu coada al vinetelor si goliti-le de pulpa cu o lingurita. Tocati pulpa marunt, sarati si puneti-o la scurs, sa lase apa. Curatati si tocati marunt ceapa...Citeste continuarea

Somon la gratar cu sos de patrunjel...

Postat de: madi_marin in Somon

Se condimentează peştele cu sare şi piper şi se frige pe grill.  Usturoiul se curăţă şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.  Se presară cu sare şi se freacă...Citeste continuarea

Aperitiv cabanosi-pereche in foitaj

Postat de: autodiag in Aperitive / Garnituri

Se decongeleaza aluatul de foitaj si se desface. Se taie in patru. Se pun cate doi cabanosi pe fiecare foaie, pe cate doua laturi paralele. Se aduc cabanosii catre centrul foii, rulati in...Citeste continuarea

Aperitiv placinta cu legume si mix...

Postat de: Pungasa_Rogue in Aperitive / Garnituri

Untul taiat bucatele, oul, albusul, sarea, iaurtul, bicarbonatul de sodiu stins cu otet si praful de copt se pun intr-un castron. Se cerne faina peste aceste ingrediente, treptat, si se incepe sa...Citeste continuarea

Desert tort aniversar

Postat de: Moni_alex in Torturi

Pentru foi albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga treptat zaharul si se bat in continuare pana se dizolva complet si rezulta o bezea tare. Se adauga in 2-3 reprize nuca si...Citeste continuarea

Desert prajitura aromata cu mere si...

Postat de: mirela0911 in Prajituri

Umplutura: Ma intai pregatim umplutura. Se spala merele, se curata, se dau pe razatoarea cu gauri mari si se pun la calit impreuna cu zaharul. Se lasa cateva minute pana mai scade din zeama,...Citeste continuarea

Ciorba taraneasca cu pui si smantana

Postat de: Gheorghita_T in Ciorbe

Se curata si se pregatesc legumele pentru ciorba: ceapa, morcovii, telina si ardeiul capia se taie cubulete, cartofii se taie in cubulete mai mari, iar leusteanul si patrunjelul se toaca marunt....Citeste continuarea

Salata cu calamar

Postat de: mihaelar63 in Salate

Spalati si curatati ceapa, ridichile si salata. Rosiile se spala si se taie jumatati. Ridichile si ceapa se feliaza. Caperele se scot din otet. Maslinele se...Citeste continuarea

Cartofi taranesti la cuptor, cu sos...

Postat de: RODIMUR in Porc

Carnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie cubulețe și se prăjește ușor, pe toate fețele, până se albește, după care se adaugă 100 ml de apă și se fierbe...Citeste continuarea

Salata de fasole rosie cu carnat de...

Postat de: mihaelar63 in Salate

Carnatul de porc se feliaza. Fasolea boabe se scurge de lichidul in care a fost conservata si se clateste cu apa rece. Scurgeti intr-o strecuratoare. Ceapa verde se curata, se...Citeste continuarea

Sos alb, din smantana si cascaval

Postat de: RODIMUR in Sosuri

Se răzuie cașcavalul și se lasă în așteptare, până când va fi adăugat în sos. Se amestecă 50 ml de smântână cu o lingură de amidon alimentar, se...Citeste continuarea

Ficatei inabusiti, cu ceapa si rosii

Postat de: RODIMUR in Ficat

Se curăță ficățeii de vițe, se spală și se scurg de apă. Se curăță cepele, se spală și se taie rondele, după care se călesc ușor, numai cât să se înmoaie puțin,...Citeste continuarea

Desert prajitura cu aia si aia si...

Postat de: Constelatialeu in Prajituri

Albusurile cu un praf de sare le mixam bine, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea nu foarte tare. Separat amestecam osanza cu iaurtul si cacauao, adaugam amoniacul stins cu zeama de...Citeste continuarea

Desert tort rustic de vara cu...

Postat de: ancutsa in Torturi

  Pentru blat: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, apoi făina şi praful de copt. Se toarnă într-o tavă...Citeste continuarea

Imam Bayildi- vinete umplute,...

Postat de: eumimi in Pui

Decupam cate un capac, pe lung, la fiecare vanata si le punem in apa clocotita cu sare, timp de 5-6 minute sa le oparim. Apoi, cu ajutorul unei lingurite, scoatem interiorul vinetelor si il tocam...Citeste continuarea

Limba de mare ca-n reteta daneza

Postat de: Constelatialeu in Peste

Mai intai am spalat fileul de peste, l-am asezat pe servetele sa se absoarba apa. 5 fileuri le-am facut pane, am amestecat oul cu mustarul, sare, piper si faina, am dat prin faina fileul de peste...Citeste continuarea

Gem de prune cu coaja

Postat de: Constelatialeu in Dulceata / Gem

Mai intai culesul, cu grija ca-s cam batrani prunii, dar inca rodesc....nu ca-n tinerete, dar inca o fac si mi-au dat mie de lucru.....Deci am cules prunele, apoi le-am pus in apa sa le spal si...Citeste continuarea

Carne de vita sotata in stil mongolez

Postat de: ctlina in Vita

Puneti intr-un castron toate ingredientele de la marinata cu carnea, amestecati si dati la rece cel putin 30 de minute. Incalziti 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare sau un wok si sotati...Citeste continuarea

Desert pana cotta cu lapte si capsuni

Postat de: ctlina in Dulciuri

Spalati si curatati capsunile. Taiati-le in 4, amestecati-le cu 2 linguri de zahar si dati la rece. Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece. Intr-o oala adanca puneti la fiert...Citeste continuarea

Desert rulada cu mac si lamaie si...

Postat de: privatelaura in Prajituri

Albusurile se separă de gălbenușuri, apoi se mixează spumă, adăugând un praf de sare. Când devin albe și pufoase, se adaugă îndulcitorul. Se mixează în continuare...Citeste continuarea

Desert paleuri cu ciocolata

Postat de: madi_marin in Dulciuri

Se mixează spumă untul cu zahărul.  Se adaugă pe rând ouăle şi vanilia, iar la sfărşit se încorporează făina cernută cu praful de copt şi sarea.  Rezultă...Citeste continuarea

Sarmale cu carne mixta si ciuperci...

Postat de: gurita_ta2005 in

Varza se clateste, se taie cu grija cotorul, se desfac frunzele si se lasa in apa. Intr-un castron pune carnea tocata impreuna cu condimentele. Ceapa se toaca marunt, morcovul se da pe...Citeste continuarea

Pui marinat

Postat de: eumimi in Pui

Carnea de pui o spalam si o crestam (optional). Intr-un bol amestecam uleiul cu zeama de lamaie si cu condimentele. Dam fiecare bucata de pui prin marinada, o asezam in vasul in...Citeste continuarea

Cea mai neagra negresa

Postat de: GeorgianaGrigorescu in Prajituri

Am mixat ouale spuma cu zaharul si praful de sare. Am adaugat untul topit, mixand in continuare. Am adaugat cacaua si am omogenizat compozitia. Am adaugat si faina amestecata cu praful de...Citeste continuarea

Desert lasagna de ciocolata

Postat de: GeorgianaGrigorescu in Prajituri

Pentru baza eu am folosit jumatate dintr-o negresa cu oreo pe care o aveam facuta in casa. Ca baza se poate folosi orice blat sau piscoturi, biscuiti oreo. Am amestecat crema de branza cu un...Citeste continuarea

Snitel de porc cu pesmet panko

Postat de: mitinita in Porc

Feliile de carne se bat cu ciocanul de carne. Carnea se strange inapoi in forma initiala. Ajuta ca snitelele sa fie zemoase pe interior. Feliile se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se...Citeste continuarea

Aperitiv budinca cu dovlecei si branza

Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / Garnituri

Spalati bine dovleceii, indepartati capetele. Ii taiati cuburi potrivite, ii puneti intr-o sita, ii presarati cu sare si ii lasati 30-40 de minute la scurs. Branza de vaci o faramitati cu mana,...Citeste continuarea

Desert baclava

Postat de: ancutsa in Dulciuri

   Se aduc foile de plăcintă la temperatura camerei. Fiecare foaie se unge cu puţin ulei şi se împătureşte în două. Se presară nucă amestecată cu zahăr,...Citeste continuarea

Pui si legume la gratar cu...

Postat de: mirela0911 in

Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Cand sunt gata, se scurg de apa, se lasa la racit, apoi se curata de coaja.  Pulpele dezosate se spala bine, se sterg de apa si se lasa...Citeste continuarea

Desert prajitura cu gem de prune si...

Postat de: mirela0911 in Prajituri

Intr-un bol se pun apa si uleiul. Se adauga sarea, zaharul si gemul de prune. Se amesteca bine. Faina, praful de copt, cacaua si scortisoara se amesteca impreuna. Se toarna in bol si se...Citeste continuarea

Bors din mugur de vitel, cu cartofi

Postat de: RODIMUR in Ciorbe

Carnea de vițel se spală și se pune la fiert, la foc iute, în apă rece. Când se ridică spuma la suprafață, se adună și se aruncă, după care se adaugă în oală,...Citeste continuarea

Desert prajitura cu mac si cocos

Postat de: Meea in Prajituri

Blat: batem spumă tare albușurile împreună cu un praf de sare. Adăugăm zahărul și continuăm mixarea până când spuma stă băț. Punem făina și praful de...Citeste continuarea

Salata de farfalle, cu file de...

Postat de: RODIMUR in Salate

Se pun farfallele la fiert în apă clocotită cu sare și între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se curăță cepele, se spală, se zvântă și se taie rondele...Citeste continuarea

Ciorba de lascute cu afumatura, o...

Postat de: Reli_B in Ciorbe

Cum se prepara Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca Punem o oala de 5 litri cu apa la fiert. Curatam ceapa, o taiem in patru, dar nu de tot si o punem in oala....Citeste continuarea

Desert placinta creata a la Motan...

Postat de: Constelatialeu in Dulciuri

Mai intai decongelam foile de placinta. Intr-un castron punem branza dulce, iaurtul grecesc, 4 galbenusuri de ou, zaharul vanilat si cele 8 linguri de zahar, sarea si stafidele si apoi...Citeste continuarea

Ciorba cu inimi de pui si menta

Postat de: xana in Ciorbe

Pentru paste punem cele 100 gr de faina pe suprafata de lucru sau intr-un castron si o amestecam cu sarea. Facem o gaura in mijloc, unde adaugam oul batut si uleiul de masline si incepem sa...Citeste continuarea

Scoici cu mazare si grau

Postat de: mihaelar63 in Fructe de mare

Curatati si spalati usturoiul verde. Feliati-l rondele. Curatati si spalati rosiile, ceapa verde si verdeata. Se caleste usturoiul usor cu atentie sa nu se arda....Citeste continuarea

Ciorba de vitel cu broccoli si...

Postat de: mihaelar63 in Supe/Ciorbe

 Legumele se curata si se spala. Carnea de vitel se lasa sa stea o ora in apa rece. Astfel se va elibera de sange si zeama va ramane clara la fierbere.  Intr-o oala cu 4 l apa...Citeste continuarea