
publicat la 09.10.2025
publicat la 04.10.2025
publicat la 25.09.2025
Ești un artist, îți place să redecorezi, dar cei din familie se plâng tot mai des că descoperă obiecte pierdute în acvariul peștilor, cărți in frigider și tacâmuri în șifoier. Poate e timpul să îți temperezi un pic elanul artistic.
Bucataras.ro
[email protected]
Pizza Margherita
Mai întâi se face aluatul, din: făină, sare, drojdie, zahăr, apă caldă și ulei de măsline. Se încorporează bine ingredientele și aluatul se frământă puțin, până ce devine elastic și nelipicios. Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă...
Desert bilute de biscuiti, umplute cu visine
Vișinele se pregătesc cu câteva ore înainte, ca să se scurgă de tot lichidul. Nucile se sparg și se macină, din timp. Se pisează biscuiții, nu neapărat foarte fin. Într-o crăticioară se dizolvă zahărul în lapte, la foc mic și apoi se adaugă untul,...
Desert Tiramisu, la cupa
Se face o cafea (eu am făcut cappuccino, în care am adăugat 1 linguriță de cafea instant) din ingredientele de mai sus și se lasă să se răcească. Se mixează spumă zahărul tos cu gălbenușurile, se adaugă laptele. Se dă vasul la bain-marie și se amestecă întruna,...
Supa de gaina, cu galuste de gris
Carnea se fasonează, se spală și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece, la foc iute, până ce se ridică spumă deasupra. Se culege spuma, se aruncă și apoi se reduce focul de la aragaz, ca să nu se tulbure supa, întrucât carnea de găină trebuie să fiarbă mai mult...
Paine rulata, cu masline
Mai întâi, cu câteva ore înainte să frământați aluatul, se clătesc măslinele, sub jet de apă și apoi se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă total de apă. Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se...
Salata de oua
Cartofii se spală, se fierb, iar când sunt gata, se lasă să se răcorească și apoi se decojesc. Cât timp fierb cartofii, se face o maioneză puțin mai acrișoară din 1-2 ouă. Se fierb tari ouăle și când sunt gata, se răcoresc în apă rece și se decojesc....
Tocanita de ficatei de pui, cu mamaliguta, reteta savuroasa
Cum se prepara Tocanita de ficatei de pui, cu mamaliguta, reteta savuroasa Ficățeii se fasonează, se spală și se pun în strecurătoare, ca să se scurgă de apă. Se curăță cepele, se spală, se taie și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic. Se spală...
Copanele de pui cu cartofi in sos picant, la punga
Se curăță copănelele de pui, se spală și se pun în strecurătoare, ca să se scurgă de apă. Se curăță cartofii, se spală și se taie fiecare în 4-8 bucăți. Se curăță ceapa și usturoiul și se spală. Separat, se pisează usturoiul și se adaugă celelalte...
Mic dejun cald, cu ochiuri in clatite cu spanac
Se fac clătitele cu spanac și se umplu cu cremă de brânză, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/clatite-aperitiv-cu-spanac-umplute-cu-crema-de-branza-92377.html Se înfierbântă uleiul de floarea soarelui în tigaie și se prăjesc două ouă...
Aperitiv clatite cu spanac, umplute cu crema de branza
Spanacul se spală în două-trei ape și apoi se opărește timp de 4 minute în apa care fierbe și în care s-au pus: 1/2 linguriță de sare și 1/2 linguriță de bicarbonat. După acest interval de timp, se strecoară spanacul, se lasă să se răcorească și apoi se...
Salata Movilita
Legumele se curăță, se spală și se fierb la aburi, sau în mod obișnuit. Oul se fierbe tare și după ce se răcorește, se curăță de coajă. Când legumele au fiert, se lasă câteva minute să se răcorească și apoi se dau prin răzătoarea mare, separat. Se...
Fasole alba uscata, cu mini carnati chorizo
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu apă clocotită. Se acoperă oala cu un capac și se lasă fasolea astfel la înmuiat, timp de 3 ore. După acest interval de timp, se strecoară apa (care s-a îngălbenit, între timp) și fasolea se fierbe, de două...
Reteta de bors moldovenesc, cu carne de porc, dres cu bors de casa
Preparare Reteta de bors moldovenesc, cu carne de porc dres cu bors de casa Carnea se fasonează, se taie cubulețe și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă, apoi se dă focul la temperatură medie. Se completează cu apă caldă,...
Desert prajitura cu visine si blat cu nuca
Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce cresc în volum. Atunci se adaugă, puțin câte puțin, zahărul tos și vanilia, mixând întruna. Se adaugă apoi coaja răzuită de portocale și nuca. Se...
Supa de legume, cu taitei si oua posate
Se curăță ceapa și cățeii de usturoi, se spală și se lasă întregi. Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie grosier și se pun la fiert, cu ceapa și cățeii de usturoi, în 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se...
Salata Coronita
Conopida și broccoli se desfac în buchețele și se spală sub jet de apă. Se curăță morcovii, țelina și sfecla roșie, se spală și împreună cu buchețelele de broccoli și conopida se pun la fiert, la aburi. Se taie cubulețe castraveții murați și se pun...
Desert Cusma lui Guguta, din clatite si frisca
Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina albă, sarea, bicarbonatul de sodiu, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă ouăle, se încorporează și apoi se adaugă laptele, puțin câte puțin, până ce se dizolvă...
Desert prajitura Mozaic
În prealabil, chiar cu o zi înainte, se taie cubulețe rahatul, iar nucile se rumenesc, se curăță de pielițe și apoi se taie mărunt. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un vârf de cuțit de sare. Când albușurile au...
Ciorba de conopida, broccoli si afumatura
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță cepele, se spală, se taie și se călesc ușor, la foc mic și în...
Salata fina de vinete, cu maioneza, ceapa verde si rodie
Vinetele se scot din congelator cu o seară înainte și se lasă peste noapte într-o strecurătoare, ca să se decongeleze natural și să se scurgă de lichid. Se curăță cepele, se spală, se zvântă și se taie rondele fine. Se curăță rodia și se scot semințele...
Mancare de mazare cu afumatura
Se curăță cepele, se spală, se taie grosier și se călesc, la foc mic și în ulei suficient. Se feliază kaiserul și se prăjește ușor, cu ceapa deja călită, la foc mic. Se spală roșiile, se elimină semințele, se taie cubulețe și se adaugă în cratița cu...
Clatite aperitiv, cu cartofi si ceapa verde
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în apă rece cu sare. Între timp se curăță ceapa verde, se spală, se zvântă și se taie rondele fine. Când cartofii au fiert, se strecoară, se pasează fin și după ce se mai răcoresc...
Supa de rosii, cu telemea si crutoane aromatizate
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă, Se completează cu apă, când este cazul. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se...
Chiftelute de porc, cu piure de broccoli
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor la foc mic, în ulei suficient. Se curăță usturoiul, se spală și se răzuiește pe răzătoarea mică. Se înmoaie o felie de pâine în lapte dulce și apoi se stoarce bine. Se curăță...
Salata de cartofi, cu piept de pui, maioneza si rodie
Se face o maioneză bine legată și acrișoară, din două gălbenușuri. Se adaugă o cantitate dublă de muștar clasic, față de obicei și o linguriță de zeamă de lămâie. Cartofii se spală, se fierb, iar când sunt gata, după ce se răcoresc, se decojesc și se taie...
Supa de cartofi, cu zdrente de oua
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina), se spală, se taie grosier și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul. Între timp, se spală roșiile,...
Desert pandispan cu nuca, glazurat cu ciocolata
Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare până încep să ia volum. Se adaugă apoi treptat: zahărul pudră, vanilia, gălbenușurile, unul câte unul și la urmă făina, ”în ploaie” și nuca rumenită și tăiată în...
Salata Bratara rubinie
Se curăță morcovii și sfecla, se spală și se pun la fiert. Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și se decojesc. (Eu am curățat toate aceste legume, le-am spălat și le-am fiert la aburi, ca să nu fie apoase.) Pieptul de...
City Chicken
Carnea se spală, se usucă (prin tamponare cu hârtie absorbantă) și se fasonează, în așa fel încât să nu mai rămână grăsimi. Se taie carnea în pătrățele de 1-1,5 cm grosime și cu laturi de 3-4 cm. Este bine să fie pătrățele mici, medii și...
Supa de rosii, cu omleta
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se mixează ouăle pentru omletă cu; sare, piper,...